ΥΕΕΒ: Δεν θα καθυστερήσει το τερματικό ΥΦΑ

Οι εργασίες αποκατάστασης της περιοχής όπου θα υλοποιηθεί το τερματικό εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), καθώς και η θωράκιση της ακτογραμμής, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και δεν θα αποτελέσουν λόγο καθυστέρησης των εργασιών κατασκευής του τερματικού, αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), σε ανακοίνωσή του αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Νέα βόμβα στο φυσικό αέριο - Θαμμένα επικίνδυνα υλικά».

Επιπλέον, το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι στην περιοχή στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα υπήρχαν για χρόνια οι Ελληνικές

Χημικές Βιομηχανίες, οι οποίες έκλεισαν το 1995, ενώ η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκε το 2006 – 2007.

«Στα πλαίσια των απαιτήσεων για περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, έγιναν αρχικές μελέτες από το κράτος και, παράλληλα, κάποια έργα αποκατάστασης της περιοχής και θωράκισης του παραλιακού μετώπου, για αποφυγή διαρροής τυχόν χημικών στην θάλασσα», προσθέτει.

Προς την κατεύθυνση ετοιμασίας του χωροταξικού σχεδιασμού για την Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού, το ΥΕΕΒ αναφέρει ότι εκπόνησε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία είχε καταδείξει την ύπαρξη φωσφογύψου στην περιοχή όπου ήταν εγκατεστημένες προηγουμένως οι Ελληνικές Χημικές Βιομηχανίες.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι το 2017, με την απόφαση για δημιουργία του τερματικού εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό, ξεκίνησε η ετοιμασία των σχετικών μελετών και του σχεδιασμού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, στα πλαίσια των απαιτούμενων μελετών ετοιμάστηκε και υποβλήθηκε η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για το έργο εισαγωγής ΥΦΑ.

Προσθέτει ότι η σχετική περιβαλλοντική γνωμάτευση εκδόθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος τον Οκτώβριο 2017 και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, όρους για αποκατάσταση της περιοχής από τον φωσφογύψο.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφασίστηκε όπως το Τμήμα Δημοσίων Έργων προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό για αποκατάσταση της περιοχής, στη βάση των όρων που τέθηκαν στην περιβαλλοντική γνωμάτευση και των αποτελεσμάτων σχετικής μελέτης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο εν λόγω διαγωνισμός, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, κατακυρώθηκε στις 30 Μαΐου 2019 και οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν περίπου ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 2020, ενώ το συνολικό κόστος των εν λόγω εργασιών ανήλθε στα €3,86 εκατ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα