Συρία: Ξεκίνησε η μάχη των μαχών

Ο κύβος για την τελική έκβαση του Συριακού ερρίφθη, αφού από τη Δευτέρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση της διεθνούς συμμαχίας, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, για την απελευθέρωση της Ράκα από τους τζιχαντιστές του Ντάες.

Η πόλη της Ράκα, έπεσε στα χέρια του αποκαλούμενου από τους τζιχαντιστές «Ισλαμικού Κράτους» το 2014 και θεωρείται η «πρωτεύουσα» και το άντρο των ισλαμιστών. Μοναδικός στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης είναι ο οριστικός διωγμός τους από την πόλη.

Σε δηλώσεις του,

ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Talal Silo, χαρακτήρισε τη μάχη που θα ακολουθήσει «άγρια», τονίζοντας πως «το Νταές θα πεθάνει στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την αυτοαποκαλούμενη πρωτεύουσά του».

Επιχείρηση από τρεις κατευθύνσεις

Σύμφωνα με τον γεωπολιτικό αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη, η επιχείρηση διεξάγεται από τρεις κατευθύνσεις: από Δύση, Ανατολή και από Βορρά. «Ο Νότος είναι καλυμμένος επειδή έχουν γκρεμιστεί όλες οι γέφυρες που συνδέουν την πόλη με τη νότια πλευρά από το ρου του Ευφράτη και έτσι, ουσιαστικά η πόλη είναι απομονωμένη, δεχόμενη πυρά από τρεις πλευρές».

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Καλεντερίδης εξήγησε ότι από δυτικά και ανατολικά έχουν ήδη μπει μέσα στην πόλη οι κουρδικές δυνάμεις και έχουν καταλάβει τις πρώτες συνοικίες. Στον βορρά, συνέχισε, υπάρχει ένα μεγάλο στρατόπεδο της 17ης Μεραρχίας του Συριακού Στρατού και εκεί γίνονται μάχες που αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα με την κατάληψη του στρατοπέδου που πήραν οι τζιχαντιστές.

Η σημασία των Κούρδων

Όσον αφορά τη σημασία των Κούρδων, ο κ. Καλεντερίδης επεσήμανε πως δεν τους αγάπησαν ξαφνικά οι ΗΠΑ, αλλά τους επέλεξαν γιατί αποδεικνύουν ότι διαθέτουν μαχητικότητα και ικανότητες να πολεμούν την ώρα που άλλοι λαοί αποφεύγουν τους πολέμους. «Οι Κούρδοι έχουν μια έφεση στον πόλεμο και στο μάχεσθαι. Αν και ο πόλεμος στη Μουσούλη συνεχίζει να μαίνεται για έξι μήνες, εκτιμώ ότι ο πόλεμος στη Ράκα θα τελειώσει πολύ πιο γρήγορα, αφού στο πεδίο της μάχης οι Κούρδοι αποδεικνύονται πολύ αξιόπιστοι και πολύ αποτελεσματικοί.

«Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι το τι έχει μετατρέψει ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν έχουν κράτος και δεν είχαν μηχανισμούς που να τους κρατούν κάτω από ενιαία εθνική συνείδηση και μέσα σε μερικά χρόνια κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πειθαρχημένο στρατό που ξεπερνάει και τις εξήντα χιλιάδες», είπε, σημειώνοντας «Αυτό ήταν που οδήγησε τις ΗΠΑ να τους χρηματοδοτήσουν για το 2018 με 500 εκατομμύρια δολάρια».

Η οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ

Αυτή η απόφαση, συνέχισε, είναι ίσως πιο σημαντική και από τη μάχη της Ράκα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βάζουν για πρώτη φορά σε επίσημα χαρτιά του προϋπολογισμού του 2018, ένα κονδύλι ύψους 64 δις δολαρίων για το πρόγραμμα 'Εκπαιδεύω και Εξοπλίζω' που αφορά μικρές ομάδες και στρατούς ανά τον κόσμο. Στους Κούρδους της Συρίας δίνουν 500 εκατομμύρια δολάρια, 350 για αγορά οπλικών συστημάτων και τα υπόλοιπα για συντήρηση και υποδομές».

«Για να δώσουν οι ΗΠΑ 500 εκατομμύρια, σημαίνει πως δεν τα δίνουν για μια μόνο επιχείρηση, αλλά τα δίνουν για ένα σχεδιαστικό και στρατηγικό βάθος στην υπόθεση. Δηλαδή δημιουργούν ένα στρατό, προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα κράτος. Άρα, πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη δημιουργία ενός δεύτερου κουρδικού κράτους στη Συρία», είπε.


Η τουρκική ανησυχία

Όπως αναφέρει, πάντως, η Washington Times, η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας σχετικά με τη στήριξη της κυβέρνησης Τραμπ προς τις κουρδικές ομάδες αναμένεται να αυξηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση φαίνεται να συμπίπτει χρονικά με τον διπλωματικό αποκλεισμό του Κατάρ από τις Αραβικές χώρες. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου στους New York Times, η έκρηξη των εντάσεων μεταξύ των στρατοπέδων της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ δεν αναμένεται να επηρεάσει τις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στη Ράκα και τη Μοσούλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα