Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδης - Ακιντζί

Επανέρχονται σήμερα το απόγευμα σε νέα συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ενώ το πρωί θα προηγηθεί συνάντηση των διαπραγματευτών.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των ηγετών μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, κατά το οποίο αποφασίστηκε η επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις συνομιλίες στο Μον Πελεράν με εντατικοποιημένη μορφή επί όλων των

κεφαλαίων, με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση.

Διαβάστε επίσης σχετικά: Με το "καλημέρα" στο Προεδρικό ο Έιντε

Παράλληλα, οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί αναμένεται ότι θα συναντηθούν στις 9.00 πμ για την προετοιμασία της συνάντησης των ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για τις 6.30μμ.

Εν τω μεταξύ, άκρως αποκαλυπτικός ήταν χθες βράδυ ο Προέδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και τις κρίσιμες μέρες μέχρι τη Γενεύη, στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» του ΣΙΓΜΑ και το Γιάννη Καρεκλά.

Αναφερόμενος στην πολυμερή διάσκεψη, τόνισε ότι η απόφαση του για καθορισμό ημερομηνίας ήταν απόφαση συνέχισης των διαπραγματεύσεων και σε καμία περίπτωση αθέτησης υποσχέσεων.

«Να μην ξεχνάτε ότι στις 11 Ιανουαρίου, μία ημέρα προ της πολυμερούς, κάθε μια πλευρά είναι υποχρεωμένη να καταθέσει χάρτες. Συνεπώς δεν υπάρχει θέμα ασυνέπειας. Εκείνο το οποίο οδήγησε στην λήψη της απόφασης, δεν είναι η εγκατάλειψη αρχών, αλλά η διατήρηση του διαλόγου ζωντανού, ώστε μέσα από τις προετοιμασίες που γίνονται στην Κύπρο και θα συνεχιστούν εντατικά στις 9, 10 και 11 του Ιανουαρίου και αφού κατατεθούν οι χάρτες, θα συνέλθει η πολυμερής διάσκεψη που θα αφορά στο θέμα της ασφάλειας», είπε.

Όσον αφορά στις φήμες περί σύνδεσης των εγγυήσεων με το εδαφικό στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι στην πολυμερή δεν είναι δυνατόν να συζητιόνται εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Η μόνη αρμοδιότητα που έχει η πολυμερής, πρόσθεσε, είναι να συζητηθούν μόνο οι εγγυήσεις, καθώς καμιά άλλη χώρα δεν μπορεί να έχει λόγο στα υπόλοιπα θέματα.

«Αν παράλληλα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν εκκρεμότητες που θέλουν να τις αντιμετωπίσουν, αυτό είναι θέμα εσωτερικών της κυπριακής ιδιοκτησίας των συνομιλιών», ανέφερε.

Επίσης απάντησε κατά πόσο θα είναι παρούσα ή όχι η Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί ζητάμε γνωματεύσεις για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετατρέποντας -όπως υπάρχει ισχυρισμός- ένα θέμα πολιτικό σε νομικό.

Τη Δευτέρα, πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Κίνας, εξέφρασε τη θέση ότι «τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να είναι παρόντα» στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, ενώ είπε ότι η Κύπρος βασίζεται στην παρουσία και στη στήριξη της Κίνας στην εν λόγω διάσκεψη.

Σημειώνεται επισης ότι στις 6.00 μμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό, με τον Ειδικό Απεσταλμένο και Συντονιστή Αρμόδιο για διεθνή ενεργειακά θέματα του ΥΠΕΞ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Amos Hochstein

Keywords
Τυχαία Θέματα