Βρήκε υποψήφιο το ΕΛΑΜ

Μετά το έκτακτο συνέδριο του Ιουνίου αναμένεται να ανακοινώσει τον δικό του υποψήφιο για τις επόμενες Προεδρικές εκλογές το ΕΛΑΜ. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Χρίστος Χρίστου, δήλωσε πως ο ίδιος δεν θα κατέλθει ως υποψήφιος, ενώ δεν έκλεισε εντελώς το παράθυρο συνεργασίας με κόμματα τα οποία απορρίπτουν την Ομοσπονδία. Το ΕΛΑΜ

ζητά παράλληλα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να «απελάσει» τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τον οποίο χαρακτήρισε ως εγκάθετο της Άγκυρας και προειδοποιεί για ήττα σε ενδεχόμενο νέας Γενεύης.

Για πλήρη δικαίωση των θέσεων του ΕΛΑΜ, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Κόμματος Χρίστος Χρίστου αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του «Σίγμα», ο κ. Χρίστου έστρεψε τα πυρά του και εναντίον του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σημειώνοντας πως ο Νορβηγός δεν συμπεριφέρεται ως διεθνής διπλωμάτης, αλλά ως εγκάθετος της Άγκυρας. «Αυτό έχει αποδειχτεί, το διαπιστώνει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε, προσθέτοντας πως συμφωνεί με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, που είπε ότι ο Πρόεδρος το διαπίστωσε πολύ αργά. «Θα πρέπει να πράξει κάτι άμεσα για να φύγει ο κ. Έιντε από το προσκήνιο.

Αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, είπε αρχικά πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παγοποιηθούν. Στη συνέχεια, ο κ. Χρίστου είπε πως ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει την προεδρία με το ΕΛΑΜ, αλλά το κόμμα έχει ήδη βρει και θα κατέλθει με δικό του υποψήφιο, ο οποίος θα ανακοινωθεί μετά το έκτακτο συνέδριο του Ιουνίου. Ερωτηθείς αν αποκλείει τη συνεργασία με τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα, επεσήμανε πως για το ΕΛΑΜ προτεραιότητα έχει το Κυπριακό και επομένως σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτή η συνεργασία με κόμματα τα οποία δεν απορρίπτουν τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

«Δεν απορρίπτουν (ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών) την Ομοσπονδία, αλλά τη διζωνικότητα, η οποία είναι διαφορετική από την ομοσπονδία», είπε ο κ. Χρίστου, προσθέτοντας, ωστόσο, πως τίποτα δεν αποκλείεται.

Θα χάσουμε στη Γενεύη

Όσον αφορά το ενδεχόμενο σύγκλησης νέας Γενεύης, δήλωσε πως δεν υπάρχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές, αλλά, αντιθέτως, η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη. Τότε δεν υπάρχει λόγος για μετάβαση σε Διεθνή Διάσκεψη, η οποία, όπως είπε, θα επιβαρύνει και οικονομικά το κράτος. «Δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για νέα Γενεύη και αν οδηγηθούμε εκεί, θα χάσουμε», δήλωσε ο χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα στις διαπραγματεύσεις, είπε πως από τη στιγμή που ακόμη και οι πιο δύσπιστοι συμφωνούν ότι η Τουρκία δεν θέλει να λύσει το Κυπριακό, είναι η ώρα και η στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να χαράξουν μια νέα στρατηγική, σε ένα νέο Εθνικό Συμβούλιο.

«Έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Τουρκία, ό,τι και να πράξει η δική μας πλευρά, θα συνεχίσει να διεκδικεί εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού. Υπενθυμίζω πως ακόμη και τις μέρες που η Βουλή απέσυρε το νομοσχέδιο ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ για το ενωτικό δημοψήφισμα, η Τουρκία, την επόμενη κιόλας μέρα, άρχισε ναυτικές ασκήσεις έξω από την Κύπρο και το ίδιο συνεχίζει να πράττει μέχρι και αυτή τη στιγμή», είπε, προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο στέλνει ένα μήνυμα στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι είναι υπό καθεστώς ομηρίας.

Ώρα για νέα Εθνική στρατηγική

Νέα Εθνική Στρατηγική, για το ΕΛΑΜ, σημαίνει, όπως είπε, το ενιαίο κράτος. «Να τερματίσουμε τις συνομιλίες για την ομοσπονδία, να επικαλεστούμε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που είναι υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και από εκεί και πέρα, θεμελιώνουμε ένα νέο ξεκίνημα», είπε.

Ερωτηθείς για τον ρόλο των Τ/κ, ο κ. Χρίστου είπε πως υπάρχουν και αναγνωρίζονται ως μειονότητα, όπως συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. «Σεβόμαστε τις μειονότητες, αλλά θα κυβερνά η πλειοψηφία του τόπου. Ούτε μια μειονότητα μπορεί να εξισώνεται πολιτικά 50-50 με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων», είπε και έθεσε το ρητορικό ερώτημα, αν οι Μεξικάνοι στις ΗΠΑ θα έπρεπε, λόγω πληθυσμού, να συγκυβερνούν.

Ο επικεφαλής του ΕΛΑΜ μίλησε, μάλιστα, για μετάλλαξη των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας, παράλληλα, πως πάμε στις διαπραγματεύσεις χωρίς πλάνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα