Βρετανική συμμετοχή σε αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία

Βρετανοί πιλότοι που ήταν ενσωματωμένοι σε δυνάμεις συμμαχικών χωρών έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, παρά την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων το 2013 να μην υπάρξουν βρετανικές επιθέσεις στη συγκεκριμένη χώρα.

Όπως προέκυψε από εμπιστευτικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατόπιν αιτήματος στη βάση του νόμου περί ελεύθερης πληροφόρησης, περίπου 20 μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων τρεις πιλότοι, συμμετείχαν

σε επιχειρήσεις άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών Τζον Μπάρον καταδίκασε τις κρυφές ενέργειες του Υπουργείου Άμυνας, καλώντας την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών και να αποσύρει τους Βρετανούς πιλότους από τις επιχειρήσεις.

Το Υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο προσωπικό των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων έχει εξουσιοδότηση «να συμμετάσχει σε συμμαχικές επιχειρήσεις», υπαγόμενο στις διαταγές άλλων χωρών.

Οι Βρετανοί πιλότοι πραγματοποίησαν πτήσεις παρακολούθησης, αναγνώρισης και επίθεσης κατά στόχων.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2104 η Βρετανία πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων των ισλαμιστών στο Ιράκ με μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado που απογειώνονται από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα