Βρετανία: Καταιγιστικές εξελίξεις - Παραιτείται ο Τζόνσον

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία. Έπειτα από ημέρες που έδινε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε και από αρκετούς συμμάχους του. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε στη θέση αυτή μόλις χθες Τετάρτη, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Βρετανικά Μέσα αναφέρουν ότι ο Τζόνσον θα προβεί σε δήλωση τις επόμενες ώρες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από το πολιτικό του μέλλον. 

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα κάνει διάγγελμα προς τους Βρετανούς

σήμερα, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κάνει διάγγελμα προς τους πολίτες σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Τα δημοσιεύματα

Ο Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε να παραιτηθεί, αλλά θέλει να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή του νέου αρχηγού των Τόρις μέχρι το φθινόπωρο.

Ο Τζόνσον συμφώνησε να παραιτηθεί, μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τη δημόσια τηλεόραση της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτείται, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Mirror, επικαλούμενη μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το ίδιο ανέφερε και δημοσιογράφος του ITV. Την είδηση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτείται μετέδωσε και το BBC.

Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις μέσα στις επόμενες ώρες.

Η εφημερίδα Sun έγραψε ότι ο Τζόνσον θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος μέσα στο καλοκαίρι.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ζαχάουι λέει ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ναντίμ Ζαχάουι κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, λιγότερο από 48 ώρες αφού ο Τζόνσον τον προήγαγε, λέγοντας ότι η κρίση η οποία έχει κατακλύσει την κυβέρνηση μόνο χειρότερα μπορεί να εξελιχθεί.

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και μόνο χειρότερα μπορεί να εξελιχθεί για εσάς, για το Συντηρητικό Κόμμα και κυρίως για ολόκληρη τη χώρα», έγραψε ο Ζαχάουι στο Twitter έπειτα από την παραίτηση περισσότερων από 50 υπουργών, υφυπουργών και συμβούλων από την κυβέρνηση.
«Πρέπει να πράξετε ορθά και να παραιτηθείτε τώρα», κάλεσε ο ίδιος τον πρωθυπουργό.

Ο Ζαχάουι δεν είπε ότι παραιτήθηκε, αλλά δήλωσε ότι χθες το απόγευμα επισκέφθηκε το γραφείο του πρωθυπουργού στην Ντάουνινγκ Στριτ μαζί με συναδέλφους του από το υπουργικό συμβούλιο για να καλέσουν τον Τζόνσον να «παραιτηθεί με αξιοπρέπεια».

«Είμαι συντετριμμένος που δεν άκουσε και που τώρα υπονομεύει τα απίστευτα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης. Η χώρα αξίζει μια κυβέρνηση, η οποία, όχι μόνο θα είναι σταθερή, αλλά και θα ενεργεί με ακεραιότητα. Πρωθυπουργέ, το ξέρετε μέσα στην καρδιά σας ότι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παραιτηθείτε και να παραιτηθείτε τώρα», έγραψε ο Ζαχάουι σε επιστολή του.

Χθες, ο νέος υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά, είχε απαντήσει ότι τυχόν απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Καλά νέα» η είδηση για παραίτηση του Τζόνσον, αντιδρά ο ηγέτης των Εργατικών Στάρμερ

Πρόκειται για «καλά νέα για τη χώρα», αντέδρασε στην είδηση ότι αναμένεται η παραίτηση του Τζόνσον ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

«Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης», σημείωσε ωστόσο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Η ανακοίνωση για την παραίτηση του Τζόνσον ήλθε έπειτα από την αποχώρηση σχεδόν 60 μελών της βρετανικής κυβέρνησης από την Τρίτη, μεταξύ των οποίων 5 υπουργοί, σε μια έξοδο που έγινε με πρωτοφανή ταχύτητα στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

Boris Johnson to resign as prime minister https://t.co/GbnQRGHvdf

Sky News (@SkyNews) July 7, 2022

Inside the bunker they're saying it's over &he'll resign, Cabinet Secretary organising process for new PM#RegimeChange is here

— Dominic Cummings (@Dominic2306) July 7, 2022

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters 

Διαβάστε ακόμη

 Γιατί δεν παραιτείται ο Τζόνσον; Ο ρόλος της Επιτροπής 1922Βρετανία: Μπαράζ παραιτήσεων - Ανησυχίες για συνταγματική κρίση

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Reuters 

Keywords
Τυχαία Θέματα