Βουλή: Προς ενιαία ιατροφαρμακευτική στο ευρύτερο δημόσιο

Προσπάθειες για ενιαία ρύθμιση προς εξίσωση των εισφορών και ωφελημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των Πανεπιστημίων με τους δημοσίους υπαλλήλους, καταβάλλει η Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα κατατεθεί πρόταση νόμου πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Η δήλωση του Προέδρου

της Βουλής έγινε κατά τη συζήτηση τροπολογίας, στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ για μείωση της εισφοράς του δημοσίου από 4% σε 3% για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των υπαλλήλων των τριών κρατικών Πανεπιστημίων, πριν την έγκριση των προϋπολογισμών τους.

Τελικά ο ΔΗΣΥ, ενόψει της κατάθεσης πρότασης νόμου, απέσυρε την τροπολογία και οι Προϋπολογισμοί του ΤΕΠΑΚ και του Ανοικτού Πανεπιστημίου ψηφίστηκαν ομόφωνα, ενώ του Πανεπιστημίου Κύπρου με δύο αποχές από τους Βουλευτές Γιώργο Περδίκη και Αγγελο Βότση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους, παρουσιάζοντας την τροπολογία ΔΗΣΥ, ανέφερε πως οι υπάλληλοι και οι ακαδημαϊκοί των Πανεπιστημίων, ενώ έχουν δικαίωμα να επωφελούνταν της δημόσιας υγείας, συνήψαν συμβόλαια με ιδιωτικούς οργανισμούς υγείας. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τεθούν διαζευκτικές λύσεις και είτε θα δικαιούνται ό,τι και όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε να περιοριστούν στους ιδιωτικούς οργανισμούς ασφάλισης.

Παρατήρησε ότι η δαπάνη για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις από 2% πήγε στο 3% και πέρσι η Βουλή το έκανε 4%. Αφού διερωτήθηκε γιατί οι υπάλληλοι των Πανεπιστημίων και οι Πανεπιστημιακοί να αξιώνουν και να έχουν καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τους δημοσίους υπαλλήλους, την ώρα που έχουν πολύ ευνοϊκότερες αμοιβές, πρόσθεσε ότι είναι όλοι παιδιά της ίδιας πατρίδας.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει πρόταση νόμου ώστε να ρυθμίσει το ίδιο σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, τους υπαλλήλους των Πανεπιστημίων και όλους τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμα πως η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση, πρόσθεσε ότι αυτά τα εκατομμύρια, που παρέχονται σε ήδη προνομιούχους, πρέπει να πηγαίνουν στις πραγματικές ανάγκες της υγείας. Είπε πως είναι αδιανόητο οι προνομιούχοι να ευνοούνται περαιτέρω, με τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους να στοιβάζονται στις λίστες αναμονής και αντί να πάνε στα χειρουργεία πηγαίνουν στα νεκροταφεία.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, αφού ανέφερε ότι συμφωνεί με τη θέση του κ. Θεμιστοκλέους, είπε ότι η αύξηση της δαπάνης έγινε με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι υπήρξε αύξηση του συμβολαίου ασφάλισης, από 2% σε 4%.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο στην ιδιωτική ασφάλιση και ότι τα ασφαλιστικά συμβόλαια δεν ελέγχονται. Πρόσθεσε ότι εφόσον πρόκειται να ρυθμιστεί με νόμο, ώστε να ισχύουν τα ίδια για όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας στα πανεπιστήμια.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης παρατήρησε ότι όσο δίκαιη και να ακούγεται, το κόμμα του θα απέχει στην ψηφοφορία για την τροπολογία, νοουμένου ότι το κυβερνών κόμμα θα καταθέσει πρόταση νόμου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ενισχυθεί η δημόσια υγεία κατά τρόπο που να μπορούν όλοι να ανήκουν σε ένα εθνικό σύστημα υγείας.

Πρόσθεσε πως επειδή δεν υπάρχει εθνικό σύστημα υγείας, παρατηρείται κατάχρηση του συστήματος κατά τρόπο που ο λογαριασμός να ανεβαίνει συνεχώς.

Είπε ακόμα πως πρέπει να ενισχυθεί η υγεία στο δημόσιο τομέα και να τερματιστεί η επιδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού παρατήρησε ότι το θέμα δεν σχετίζεται με τους ψηλούς μισθούς, διερωτήθηκε με ποια βάση ο ΔΗΣΥ αποφάσισε να μειώσει το 4% σε 3%. Διερωτήθηκε επίσης τι γίνεται στη CYTA, το ΡΙΚ και ΑΗΚ.

Παρατηρώντας ότι γίνεται μπάχαλο, διερωτήθηκε εάν έγινε μελέτη κόστους. Είπε πως ενδέχεται τα ιδιωτικά συμβόλαια να επιβαρύνουν με μικρότερο κόστος τα δημόσια ταμεία.

Πρόσθεσε ότι είναι άλλο το πρόβλημα με την οικονομική διαχείριση στα Πανεπιστήμια και άλλο η ασφαλιστική κάλυψη υγείας και ανέφερε πως πρέπει η Βουλή να διατηρεί ορθή και δίκαιη στάση.

Την απόσυρση της τροπολογίας ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ο Βουλευτής Πρόδρομος Πρόδρομος αναφέροντας ότι η πρόταση νόμου πιθανόν να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα