Βλέπουν κινδύνους ΑΚΕΛ-Συμμαχία από πακετοποίηση δανείων

Κινδύνους διαβλέπουν ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών από την υλοποίηση της μνημονιακής πρόνοιας για πακετοποίηση και πώληση δανείων σε τρίτους.

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και έχει διαβιβαστεί στην Τρόϊκα, ώστε να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες με την κάθοδο της στην Κύπρο.

«Η χώρα θα βιώσει τη βίαιη μεταφορά εθνικού πλούτου, από το μέσο πολίτη στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένων και τουρκικών συμφερόντων κεφαλαίων», ανέφερε

ο Γιώργος Λουκαϊδης.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή που θα απαγορεύει τις μαζικές πωλήσεις δανείων που αφορούν την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη.

Η Συμμαχία Πολιτών, καλεί τα κόμματα να θέσουν σε ισχύ τη δική της πρόταση.

«Δίνεται η δυνατότητα στις κυπριακές τράπεζες να πωλούν μέρους του δανειστικού τους χαρτοφυλακίου αποκλειστικά και μόνο σε άλλες κυπριακές τράπεζες αδειοδοτημένες εντός της Δημοκρατίας, κατόπιν εγκρίσεως από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Η τροπολογία αυτή, αποκλείει το τρομακτικό ενδεχόμενο, τουρκικά ταμεία να αγοράσουν πακέτα δανείων», αναφέρεται σχετικά από τη Συμμαχία.

Το μέτρο της πακετοποίησης και πώλησης δανείων από τραπεζικά ιδρύματα σε τρίτους, που ανέδειξε στο παρελθόν το Σίγμα, εμπεριέχει θετικά και αρνητικά στοιχεία για τα τραπεζικά ιδρύματα.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ
- Μπορεί να θεωρηθεί ως "καθαρή λύση" εφόσον φεύγουν άμεσα από τους ισολογισμούς των τραπεζών μη εξυπηρετούμενα δάνεια (αν αυτά επιλεγούν να πωληθούν).

- Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενου δανείου, με τη νέα οδηγία, το δάνειο παραμένει ως μη εξυπηρετούμενο για ένα χρόνο.

- Αντί τα τραπεζικά ιδρύματα να αναμένουν σταδιακή αποπληρωμή των δανείων σε βάθος χρόνου, λαμβάνουν άμεση ρευστότητα.

Το ζητούμενο είναι η τιμή πώλησης και ποιά δάνεια θα πωληθούν.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεπάγεται μεγάλη έκπτωση στην τιμή. Συνεπώς:
- Τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να μελετήσουν πώς επηρεάζονται οι κεφαλαιακές τους βάσεις κυρίως από την τιμή πώλησης.

- Εάν π.χ έχουμε ένα δάνειο €100 χιλ. για το οποίο η τράπεζα προέβλεψε ζημιές €40 χιλ. (και βάσει αυτών ανακεφαλαιοποιήθηκε), τότε εάν το πωλήσει στις €65 χιλ. καταγράφει κέρδος. Εάν πωληθεί κάτω των €60 χιλ. προκύπτει κεφαλαιακή ανάγκη.

Η αγορά προβληματικών δανείων είναι αναπτυγμένη σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Βρετανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα