Βίντεο Τούρκων για «100 χρόνια της Μεγάλης Νίκης»-«Οι Έλληνες είχαν συντριβεί»

Στο κανάλι youtube των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και στη σελίδα του Τουρκικού ΥΠΑΜ στο Twitter προβάλλονται βίντεο, υπό τον γενικό τίτλο «Ο ήχος των βημάτων της Μεγάλης Νίκης στην 100η επέτειό της».

Τα βίντεο αποτελούν αντίστοιχα αφηγήσεις των γεγονότων της 27ης, 28ης, 29ης και 30ης Αυγούστου 1922.

Κοινοί σε όλη τη σειρά είναι οι τίτλοι των βίντεο:

«Στρατεύματα: Πρώτος στόχος η Μεσόγειος» (συνοδεύονται από φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ) και «Στον

δρόμο προς την ελευθερία, πατρίδα, σημαία», «Από το παρελθόν στο μέλλον», «100η επέτειος». «Τα βήματα της μεγάλης νίκης» (συνοδεύονται από αρχειακές εικόνες στρατευμάτων).

Το πρώτο βίντεο 

"Όπως ο Μωάμεθ ο Πορθητής ξεκίνησε μια νέα εποχή καταφέρνοντας να καταστρέψει τα «απόρθητα τείχη» με τα κανόνια του, έτσι και εγγόνια του έπεφταν σαν κεραυνός επάνω στους Έλληνες, γράφοντας αυτήν τη φορά την δική τους ιστορία στους ουρανούς με τα κανόνια τους, στη Μεγάλη Επίθεση. Αδιαφορώντας για τον θάνατο, ο Τούρκος στρατιώτης όρμησε στον εχθρό και άρχισε να καταλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις επιτιθέμενος εφ’ όπλου λόγχη. Το σώμα των μονάδων του ιππικού μας κυριάρχησε στην ελληνική γραμμή υποχώρησης. Το Αφιόν έπεσε στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες κατάφεραν σοβαρά πλήγματα στις ελληνικές θέσεις.Ο ελληνικός στρατός, που κατατροπώθηκε, έγινε χίλια κομμάτια και υποχώρησε άτακτα, καίει και καταστρέφει τα χωριά της Ανατολίας όπου ξέρει ότι δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ. Δεν δίστασαν ακόμη και να σφάξουν αθώους ανθρώπους. Οι Έλληνες είχαν συντριβεί". 

100’ÜNCÜ YILINDA BÜYÜK ZAFER'İN AYAK SESLERİ - 2⃣

Afyon Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz kesin zafere ulaşma yolunda şevk ve kararlılık içinde 27 Ağustos sabahı Türk topçusunun şiddetli ateşi ve piyadelerimizin sürekli atışlarıyla başladı. #MSB #BüyükTaarruz pic.twitter.com/9rawUy5d8D

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 27, 2022

   Το δεύτερο βίντεο 

   "Ενώ οι ελληνικές δυνάμεις συνέχιζαν να υποχωρούν προς την κατεύθυνση του Ντουμλούπινάρ, οι μονάδες της 1ης Στρατιάς που πραγματοποίησαν την κύρια επίθεση ήρθαν σε επαφή με τις μονάδες της 2ης Στρατιάς στο βορρά. Φτάνοντας στο Ντουμλούπινάρ από Βορρά και Νότο, οι δύο Στρατιές, με την υποστήριξη των μονάδων ιππικού, διέσπασαν τα ελληνικά μέτωπα, που θεωρούνταν «ανίκητα», και κατέλαβαν μία προς μία τις γραμμές άμυνας. Οι ελληνικές δυνάμεις υπέστησαν βαριές απώλειες. Και οι θέσεις που άφηναν πίσω τους άρχισαν να πέφτουν στα χέρια των τουρκικών στρατευμάτων".

100’ÜNCÜ YILINDA BÜYÜK ZAFER'İN AYAK SESLERİ - 3⃣

Büyük Taarruz’un 3. gününde tarih yaprakları 28 Ağustos 1922’yi gösteriyordu. Ateşli bir sel gibi işgal edilmiş diyarlara akan ordumuz artık adım adım şanlı zafere doğru ilerliyordu. #MSB #BüyükTaarruz pic.twitter.com/yK14irzHl3

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 28, 2022

   Το τρίτο βίντεο 

   "9 Αυγούστου 1922, 4η μέρα της Μεγάλης Επίθεσης… Επιτυχίες στον τουρκικό στρατό, υποχώρηση, αποδιοργάνωση και απόγνωση επικράτησαν στον ελληνικό στρατό. Ο τουρκικός στρατός είχε περικυκλώσει τις ελληνικές δυνάμεις από όλες τις πλευρές. Ο Αρχιστράτηγος των ελληνικών στρατευμάτων Τρικούπης (Νικόλαος Τρικούπης) περιγράφει την 29η Αυγούστου ως εξής: «Το μεσημέρι η πίεση των Τούρκων σε όλο το μέτωπο αυξήθηκε και οι δυνάμεις μας δέχθηκαν την πίεση των τουρκικών τμημάτων πεζικού και δύο μεραρχιών ιππικού από τον Νότο μέχρι τον Βορρά. Όταν άρχισε να νυχτώνει, ήμασταν εκτεθειμένοι σε πυρά πυροβολικού από τον Βορρά και περικυκλωθήκαμε από τους Τούρκους». Ενώ η καταστροφή των ελληνικών δυνάμεων συνεχιζόταν, ο βετεράνος Μουσταφά Κεμάλ Πασά, που εμπιστεύεται το τουρκικό έθνος και τους ηρωικούς στρατιώτες είπε: «Η αληθινή νύχτα της απελευθέρωσης των Τούρκων θα ανατείλει το πρωί της 30ης Αυγούστου με κάθε λαμπρότητα». Έτσι ξεκίνησε η Μεγάλη Επίθεση του ηρωικού μας στρατού, που κατάφερε καταστροφικά πλήγματα στον ληστρικό στρατό, ο οποίος είχε μετατρέψει τα κατεχόμενα επί 3 χρόνια εδάφη μας σε αποκαΐδια και έσφαξε το έθνος μας".

100’ÜNCÜ YILINDA BÜYÜK ZAFER'İN AYAK SESLERİ - 4⃣

29 Ağustos 1922, Büyük Taarruz’un 4’üncü günü… Türk ordusunda başarı, Yunan ordusundaysa çekilme, dağınıklık ve umutsuzluk hâkimdi. Türk ordusu Yunan kuvvetlerini dört bir yandan sarmıştı. #MSB #BüyükTaarruz pic.twitter.com/PWIf6cBX3f

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 29, 2022

  Το τέταρτο βίντεο 

  "Η 30η Αυγούστου ήταν πλέον η τελευταία μέρα για τον ελληνικό στρατό. Οι ελληνικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στο Τσάλκιοι τα ξημερώματα, σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης. Στις 06:30 δόθηκε στον τουρκικό στρατό η απαραίτητη εντολή για την τελική καταστροφή του ελληνικού στρατού. Η μάχη, που εντάθηκε το απόγευμα, κράτησε μέχρι το βράδυ και οι Έλληνες υπέστησαν πολλές απώλειες. Έπειτα από μάχες πέντε ημερών στις πεδιάδες του Αφιόν, του Αλτιντάς και της Ντουμπλούπινάρ, ο ελληνικός στρατός διαλύθηκε πλήρως. Οι Έλληνες στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και ο Τρικούπης, ο Αρχιστράτηγος του Ελληνικού στρατού, πιάστηκαν αιχμάλωτοι καθώς έφευγαν προς τη Σμύρνη. Έτσι, η προσπάθεια του ελληνικού στρατού να εισβάλει και να καταλάβει την Ανατολία ξεκινώντας από τη Σμύρνη θα τελείωνε με το ρίξιμο των Ελλήνων στη θάλασσα. Η Ελλάδα, που εισέβαλε κατ' εντολή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και έκανε σχέδια για το μέλλον πάνω σε χάρτες που είχαν χαράξει μόνοι τους, θα όριζε να πληρώσουν Έλληνες πολιτικοίκαι στρατηγοί την ήττα αυτή, την οποία ονόμασε μικρασιατική καταστροφή, καθώς τελικά ανώτατα στελέχη θα δικάζονταν και θα εκτελούνταν". 

100’ÜNCÜ YILINDA BÜYÜK ZAFER'İN AYAK SESLERİ - 5⃣

30 Ağustos artık Yunan ordusu için son gündü. Yunan kuvvetleri Çalköy'de sabaha doğru karmakarışık bir hâlde toplandı. Saat 06.30'da Türk ordusuna Yunan ordusunun imhası için gerekli talimat verildi. #MSB #BüyükTaarruz pic.twitter.com/Ylbgev0xJj

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 30, 2022
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βίντεο Τούρκων, 100, Μεγάλης Νίκης#45Οι Έλληνες,vinteo tourkon, 100, megalis nikis#45oi ellines