ΒΙΝΤΕΟ: Μετατρέπουν τα σπίτια Ε/κ στο Ριζοκάρπασο σε τουριστικά καταλύματα

Ριζοκάρπασο. Οι Αττίλες σφετερίζονται περιουσίες Ελληνοκυπρίων μπροστά στα μάτια των εγκλωβισμένων.

Σύμφωνα με τη «Σημερινή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Χάρις Βωβού, οι Τούρκοι χτίζουν παραθεριστικές κατοικίες πάνω σε ελληνοκυπριακή γη, τις οποίες είτε πωλούν είτε ενοικιάζουν, πάντοτε με τη συνεργασία και τις ευλογίες των κατοχικών αρχών.

Μεγάλες εκτάσεις σε τέσσερα σημεία στο πανέμορφο Ριζοκάρπασο, έχουν πέσει στα χέρια ξεδιάντροπων Τούρκων σφετεριστών. Τα πλάνα που φαίνονται στο παρακάτω ρεπορτάζ, είναι από την περιουσία του Στέλιου Ξιουρή, συνταξιούχου επιχειρηματία

ο οποίος ζει στο Λονδίνο και μιλά αποκλειστικά στη «Σημερινή».

Πολλά από αυτά τα σπίτια είναι πλέον έτοιμα και κάποια μάλιστα κατοικούνται. Περιγράφει την εμπειρία του όταν είδε με τα μάτια του ότι στο κτήμα 44 σκαλών που κληρονόμησε, ανεγείρεται ολόκληρο συγκρότημα κατοικιών.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό-οικονομία-μεταναστευτικό, το τρίπτυχο στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ΠτΔ

«Η ανέγερση των οικοδομών έγινε χωρίς να επικοινωνήσει κανείς μαζί μου. Είδα άγνωστους εργάτες να τοποθετούν θεμέλια κτιρίων μέσα στο οικόπεδο μου. Δεν ήθελα να τους μιλήσω για να μην παρεξηγηθώ. Τι να τους πω; Εγώ είμαι ο Στέλιος ο Ξιουρής και διεκδικώ την περιουσία μου; Ότι θέλουν κάνουν. Βαστούν και το κρέας και το μαχαίρι. Πάγωσαν τα πόδια μου και δεν μπορούσα να μιλήσω. Νιώθω θλίψη», αναφέρει.

Εικόνες που φαίνονται σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ, είναι πάλι από το Ριζοκάρπασο, σε άλλο σημείο. Δεκάδες κατοικίες υπό ανέγερση, η οποία άρχισε το 2022. Ο σφετερισμός προχωρά ακάθεκτος. Τα έτοιμα σήμερα τουριστικά καταλύματα, ήδη τα απολαμβάνουν τουρίστες από Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία και άλλες χώρες. Στο ρεπορτάζ θα δείτε και το αρχοντικό σπίτι του Στέλιου Ξιουρή στο Ριζοκάρπασο. Ο σφετερισμός εδώ έχει και τη σφραγίδα των παράνομων κατοχικών αρχών. Το ίδιο και με άλλο χωράφι του στο κέντρο του χωριού.

«Το παλιό αρχοντικό σπίτι το διαχειρίζεται το ψευδοδημαρχείο από το 1985, ενοικιάζοντας το κάθε δωμάτιο 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Άλλο χωράφι που μας ανήκει το μετέτρεψαν σε χώρο στάθμευσης στην πλατεία του χωριού εδώ και περίπου 7 με 8 χρόνια», σημειώνει ο ίδιος.

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία στην παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών με θέμα των σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι εξετάζει τη λήψη αποτελεσματικών νομικών μέτρων που να λειτουργούν αποτρεπτικά σε τέτοιες ενέργειες. Παράλληλα δημοσιοποίησε ότι συλλέγονται στοιχεία για νομικά και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις σφετερισμού κυρίως στην Αμμόχωστο, το Τρίκωμο και την Κερύνεια.

Πλέον, στο κάδρο μπαίνει και το Ριζοκάρπασο.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Φωτογραφία αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα