Βίντεο: Η στιγμή που ο τουρκικός στρατός χτυπάει ελικόπτερα του Άσαντ

Σε εκτεταμένη επίθεση στην Ιντλίμπ προχώρησε λίγη ώρα μετά την επίθεση που δέχθηκε, κυρίως από αεροπορικές επιδρομές και τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 Τούρκους στρατιώτες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας το οποίο κράτησε για σχεδόν έξι ώρες και στο οποίο αποφασίστηκε αντεπίθεση για την ανακατάληψη των τουρκικών παρατηρητηρίων που έχουν πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Ασαντ.

Ηδη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευή οι Τούρκοι χτύπησαν συριακό στρατιωτικό κομβόι όπως μετέδωσε

η τουρκική εφημερίδα Sabah.

Εν τω μεταξύ την υποστήριξή της στην Τουρκία δημοσιοποίησε το State Department το οποίο τόνισε ότι "στεκόμαστε δίπλα στο νατοϊκό σύμμαχό μας, την Τουρκία και συνεχίζουμε να καλούμε για λήξη των επιθέσεων από τις δυνάμεις του Ασαντ, τη Ρωσία και τις φιλοϊρανικές δυνάμεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του χωρίς να δηλώσεις κάτι παραπάνω προς το παρόν.

Με κάθε τρόπο ενθαρρύνει την μετάβαση προς την Ελλάδα η τουρκική κυβέρνηση, μετά την εξαγγελία Ερντογάν πως θα ανοίξει τις πύλες προφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Επίσης, οι αποκαλύψεις του δημοσιογράφου, που είναι Διευθυντής του «Nordic Research &Monitoring Network», επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες προσφύγων που μετέδωσε η ανταποκρίτριά μας από την Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, πως ενημερώθηκαν πως θα φύγουν για Ελλάδα και Βουλγαρία.

Το «SigmaLive» δημοσίευσε στην διάρκεια της ημέρας φωτογραφίες από μετανάστες και πρόσφυγες να βγάζουν χαρούμενοι selfies στις τουρκικές ακτές, καθώς και βίντεο που τους δείχνει να διασχίζουν τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.

Αναμένεται περαιτέρω όξυνση του ήδη γιγάντιου προβλήματος του μεταναστευτικού/προσφυγικού και στην Κύπρο. Πρόσφατα, η «Σημερινή» ανέδειξε πως οι αριθμοί των μεταναστών έχουν αυξηθεί δραματικά και εξέτασε το τρίγωνο Τουρκίας - λαθρομετανάστευσης - ΜΚΟ. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε ανοιχτά για διοχέτευση μεταναστών μέσα από τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη, με σκοπό την δημογραφική υπερχείλιση των ελεύθερων περιοχών, πράγμα για το οποίο είναι ενήμερες όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου.

Χθες, σε δηλώσεις του στο «Σίγμα» ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου ανέφερε πως τα νησιά του Αιγαίου «είναι μια αγκαλιά με την Τουρκία» και πως εγείρεται ζήτημα υψίστης εθνικής ασφάλειας. Πρόσθεσε πως «αυτή την στιγμή στην Χίο είναι περισσότεροι από 8 χιλιάδες, στην Μυτιλήνη είναι περισσότεροι από 28 χιλιάδες, και στην Σάμο είναι περίπου το 45% του πληθυσμού.»

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό αναζωπυρώθηκε πρόσφατα στην Κύπρο όταν σημαίνον στέλεχος της κυπριακής μη-κυβερνητικής οργάνωσης ΚΙΣΑ κατηγόρησε δημοσιογράφο ως «φασίστα» διότι χαρακτήρισε την διοχέτευση μεταναστών μέσω κατεχομένων ως «Τρίτο Αττίλα», προσθέτοντας ότι αυτός «ενδεχομένως να μας γλυτώσει από την άρια σας φυλή!». 

Keywords
Τυχαία Θέματα