ΒΙΝΤΕΟ: Η καρμανιόλα της Καλλιπόλεως- Πόσο επικίνδυνη είναι;

Δυο δεκαετίες και κάτι διαρκεί η συζήτηση της ανάπλασης της λεωφόρου Καλλιπόλεως στη Λευκωσία. Ένας δρόμος, κεντρική αρτηρία στην πρωτεύουσα, ο οποίος παραμένει εδώ και χρόνια πληγή.

Η πολυσύχναστη οδός Καλλιπόλεως στη Λευκωσία, συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες οδηγούς και κυρίως φοιτητές. Θεωρείται μια από τις κατεξοχήν «φοιτητοπεριοχές», αφού γειτνιάζει με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλα ιδιωτικά κολέγια που βρίσκονται στην περιοχή.

Η τραγωδία που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, με θύματα δυο νέα

παιδιά, δεν ήταν η πρώτη, καθώς στον συγκεκριμένο δρόμο σημειώθηκαν ουκ ολίγες φορές τροχαίες συγκρούσεις, άλλες σοβαρές και άλλες όχι τόσο.

Tο SigmaLive, ένα 24ωρο μετά την τραγωδία, βρέθηκε στην εν λόγω οδό και έκανε τη διαδρομή που ακολούθησε το αυτοκίνητο των δυο παιδιών και όπως φαίνεται και στο βίντεο που παραθέτουμε, ο δρόμος δεν διαθέτει ούτε κατάλληλα πεζοδρόμια, καθώς επίσης και σχετικούς κόλπους στάθμευσης (επαρκείς), ενώ η «στροφή του θανάτου» είναι προφανώς επικίνδυνη και πολύ περισσότερο το βράδυ.

Για τον εν λόγω δρόμο, υπάρχει από το 1996 σχεδιαζόμενη ανάπλαση, της οποίας την πολιτική ευθύνη για τον σχεδιασμό ανέλαβε το νυν Υπουργείο Μεταφορών, τον περασμένο Ιούλιο, όπου προκήρυξε τον διαγωνισμό για ανάπλαση της οδού. Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε μετά από αλλεπάλληλους σχεδιασμούς και πιέσεις του Δήμου Λευκωσίας για την αναβάθμιση της Καλλιπόλεως.

Οι μελέτες ετοιμάστηκαν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τον Δήμο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών. Η προθεσμία παραλαβής των σχετικών προσφορών έληγε στις 8 του τρέχοντος μήνα. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Δήμος Λευκωσίας στην επίσημη του σελίδα αναφορικά με το εν λόγω θέμα, με την ολοκλήρωση του έργου (της ανάπλασης), θα βελτιστοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό στους δύο βασικούς άξονες της Πρωτεύουσας.

Βασικοί άξονες της ανάπλασης:

Η Ανάπλαση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως θα περιλαμβάνει μονοδρόμηση της τροχαίας κίνησης από τα φώτα τροχαίας στη συμβολή της Λεωφόρου Στασίνου με την οδό Ευγενείας και Αντωνίου Θεοδότου, με κατεύθυνση προς τη συμβολή της Λεωφόρου Καλλιπόλεως με τη Λεωφόρο Μακαρίου.

Θα κατασκευαστούν καθ’ όλο το μήκος της νέα πεζοδρόμια, προσβάσιμα για όλους, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Βιώσιμης Κινητικότητας.Θα τακτοποιηθεί η άναρχη στάθμευση με τη δημιουργία κόλπων σε όλο το μήκος.Δεν θα υπάρξουν απαλλοτριώσεις και θα είναι εύκολη η πλέξη των κινήσεων, αφού δεν θα υπάρχει πια νησίδα, όπως σχεδιαζόταν σε προγενέστερες μελέτες.

Βασικά χαρακτηριστικά της κίνησης των ιδιωτικών οχημάτων, σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη των εμπειρογνωμόνων, είναι τα εξής:

Μείωση του συνολικού χρόνου καθυστέρησης στην ώρα αιχμής.Αύξηση της μέσης ταχύτητας στην περιοχή μελέτης (από 11χλμ/ώρα σε 19 χλμ/ώρα) χωρίς να επηρεάζεται η Οδική Ασφάλεια, γιατί η κίνηση θα είναι πια σταθερά γραμμική.Μείωση των καθυστερήσεων στα φώτα τροχαίας, με ταυτόχρονη βελτιστοποίηση των προγραμμάτων σηματοδότησης (π.χ. Συμβολή Μακαρίου – Διγενή Ακρίτα – Σπύρου Κυπριανού θα υπάρχει μέση μείωση 7 δευτερολέπτων, Συμβολή Μακαρίου – Κέννεντυ μέση μείωση 5 δευτερολέπτων, Συμβολή Διγενή Ακρίτα – Καλλιπόλεως - Θεοδότου μέση μείωση 8 δευτερολέπτων κτλ).Απλοποίηση τόσο των σηματοδοτημένων κόμβων αλλά και των απλών συμβολών, λόγω της ταυτόχρονης μονοδρόμησης, το οποίο συνεπάγεται μείωση των διασταυρούμενων κινήσεων πάνω σε αυτούς και αύξηση των επιπέδων οδικής ασφάλειας.Ακολουθώντας τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, θα επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στην περιοχή κατά 21,8% (μέση κατανάλωση από 12,4 λίτρα/χλμ σε 9,7 λίτρα/χλμ).Θέσεις στάθμευσης: Δημιουργούνται 31 «κόλποι» στάθμευσης, συνολικής χωρητικότητας 85 οχημάτων (θέσεις ΑΜΕΑ, φορτοεκφόρτωσης και επισκεπτών).Εφαρμογή ζώνης 30 χλμ/ώρα στην περιοχή κατοικίας στον Λυκαβηττό (Μεταξύ Καλλιπόλεως και Μακαρίου).

Keywords
Τυχαία Θέματα