Βάζουν «λουκέτο» σε Στέγη τυφλών;Σοβαρές καταγγελίες στο SigmaLive

Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη στο SigmaLive, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Τυφλών, Χριστάκης Νικολαΐδης, σχετικά με τη στέγη στην οποία διαμένουν όπως είπε επτά πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν οπτική αναπηρία.

Μιλώντας στο SigmaLive, o κ. Νικολαΐδης καταφέρθηκε εναντίον του Παγκύπριου Συνδέσμου ευημερίας Τυφλών και τον Πρόεδρο του, που θα κλείσουν, όπως είπε, τη στέγη στην οποία διαμένουν, πληρώνοντας μάλιστα ενοίκιο στον σύνδεσμο,

επτά τυφλοί κάποιοι εκ των οποίων χωρίς οικογένεια.

Όπως είπε, ο Σύνδεσμος, ο οποίος και διαχειρίζεται τη στέγη, απέστειλε επιστολή προς το πενταμελές προσωπικό ενημερώνοντας τους για τον τερματισμό των εργασιών τους μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, βγάζοντας τους πλεονάζον.

Ο κ. Νικολαίδης τόνισε ότι πρόθεση τους είναι να κλείσουν τη στέγη, στην οποία βρήκαν καταφύγιο επτά συνάνθρωποί μας.

Συνεχίζοντας, ισχυρίστηκε πως ο Σύνδεσμος «πλούτισε». «Κάνουν εράνους συνέχεια, αλλά δεν γνωρίζουμε που πάνε αυτά τα λεφτά. Φαίνεται ότι παίρνουν μετρητά και υποψιαζόμαστε ότι δεν τα καταθέτουν», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν ισχυρίζεται πως υφαρπάζουν χρήματα για ίδιον όφελος, αλλά τα αποκρύπτουν για να μην συντηρούν τη στέγη και τους ξενώνες για τυφλούς.

Παράλληλα , έκανε λόγο και για χρηματισμό ατόμων με οπτική αναπηρία, για να καταφερθούν εναντίον της Οργάνωσης τυφλών.

Σε επιστολή την οποία απέστειλε η Οργάνωση στην Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου και κατέχει το SigmaLive, αναφέρεται ότι «οι ενέργειες του Συνδέσμου αποτελούν δείγματα απάνθρωπης μεταχείρισης ατόμων με οπτική αναπηρία και της αντιπροσωπευτικής τους Οργάνωσης, που δεν μπορεί να τις χωρέσει ο νους του ανθρώπου λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι διανύουμε ήδη το τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα στον πολιτισμένο κόσμο των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Επίσης, όπως ανέφερε στο SigmaLive, οι τυφλοί «παραγκωνίστηκαν» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής Τυφλών, κάνοντας λόγω για πολιτικές παρεμβάσεις και «φιλίες».

Όπως σημειώνει στην επιστολή, «μετά την ανάληψη της προεδρίας του Συνδέσμου από τον κ. Ιωάννη Καραπατάκη, αυτός προχώρησε σε διάφορες εχθρικές ενέργειες προς τους τυφλούς που διαμένουν στις στέγες αυτές, το προσωπικό της στέγης και την Οργάνωση των ίδιων των τυφλών. Οι ενέργειες του αυτές εγκρίθηκαν ενδεχομένως και από τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του Συνδέσμου που ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για τη συλλογή χρημάτων εκμεταλλευόμενοι τους τυφλούς της Κύπρου, διακατεχόμενοι από αναχρονιστικές αντιλήψεις και εμπάθεια, αντί με αγάπη και σεβασμό προς τους τυφλούς, όπως αρμόζει και θα ανέμενε κανείς από ένα σύνδεσμο εθελοντών, φορέα φιλανθρωπίας».

Ο κ. Νικολαίδης ανέφερε πως την ερχόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Σχολή Τυφλών για τα εν λόγω ζητήματα.

Κληθείς να απαντήσει για τις κατηγορίες εναντίον του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ευημερίας Τυφλών, τόνισε πως τίποτα από αυτά δεν ευσταθεί.

Ο Σύνδεσμος, ανέφερε, λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια τη στέγη «και εμείς είμαστε εθελοντές».

Η στέγη, τόνισε, είναι μη βιώσιμη και οικονομικά ασύμφορη.

Σημείωσε πως σε αυτή διαμένουν δύο και όχι επτά πρόσωπα με οπτική αναπηρία και τόνισε πως δεν είπαν ποτέ ότι θα μπει «λουκέτο».

Τα δύο αυτά πρόσωπα, όπως ισχυρίστηκε, υπέβαλαν αίτηση για να μπουν στο σχέδιο αποιδρυματοποίησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το κράτος και ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας για την υλοποίηση του.

Τα άτομα αυτά θα εξακολουθούν να παραμένουν στη στέγη, ωστόσο τα έξοδα θα καλύπτουν οι ίδιοι και το κράτος μέσω του εν λόγω σχεδίου.

Όσον αφορά στην επιστολή που έλαβαν οι εργαζόμενοι στη στέγη, ανέφερε πως με την ένταξη των ατόμων αυτών στο πρόγραμμα, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός και θα υπάρχει ανάδοχος φορέας.

Σχετικά με τις καταγγελίες για απόκρυψη χρημάτων, τόνισε ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα