Βαριές κυρώσεις από ΗΠΑ σε Ντίλιαν και Intellexa για το σκάνδαλο Predator

Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την εταιρεία για την ανάπτυξη, λειτουργία και πώληση του παράνομου λογισμικού, αλλά και για εξαγωγή του προς αυταρχικά καθεστώτα ανά τον πλανήτη.

Σοβαρά οικονομικά μέτρα λαμβάνει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, της Αλεξάνδρας Χάμου, της ελληνικής Intellexa και άλλων τεσσάρων νομικών προσώπων με αφορμή το σκάνδαλο του Predator.

Στην ανακοίνωση του

υπουργείου αναφέρεται ότι η εταιρεία ανέπτυξε και πούλησε τεχνολογία spyware που παγίδευσε Αμερικανούς πολίτες, αλλά και εξήγαγε το Predator προς αυταρχικά καθεστώτα στον πλανήτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΕΔΩ.

Τα επτά φυσικά και νομικά πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις είναι:

Τάλ Τζόναθαν Ντίλιαν: Ιδρυτής της Intellexa Consortium και αρχιτέκτονα πίσω από αυτά τα spyware. Το κονσόρτιουμ αποτελείται από ένα σύνθετο δίκτυο εταιρειών που ελέγχονται είτε πλήρως είτε μερικώς από τον Ταλ Ντίλιαν, ακόμη και μέσω της Αλεξάνδρα Χαμού.

Σάρα Αλεξάνδρα Χαμού: Στέλεχος και ειδική στις offshore που προσέφερε υπηρεσίες στην  Intellexa Consortium, ανάμεσά τους η ενοικίαση γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A.. Η Χαμού έχει κεντρικό ρόλο σε Intellexa S.A., Intellexa Limited και  Thalestris Limited. 

Intellexa S.A: Εταιρεία με βάση την Ελλάδα εντός της Intellexa Consortium για την ανάπτυξη spyware που έχει εξάγει το κακόβουλο λογισμικό σε αυταρχικά καθεστώτα. 

Intellexa Limited: Εταιρεία με βάση την Ιρλανδία εντός της Intellexa Consortium που λειτουργεί ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό του κονσόρτιουμ.

Cytrox AD: Εταιρεία με βάση τη Βόρεια Μακεδονία εντός της Intellexa Consortium που λειτουργεί ως ο κατασκευαστής του Predator.

Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT): Εταιρεία με βάση την Ουγγαρία εντός της Intellexa Consortium που κατασκεύαζε το Predator προτού η παραγωγή μεταφερθεί στην Cytrox AD.

Thalestris Limited: Εταιρεία με βάση την Ιρλανδία  εντός της Intellexa Consortium που έχει τα δικαιώματα διανομής του Predator και λειτουργεί ως εταιρεία  holding για την  Intellexa Consortium.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

Από την ίδρυσή της το 2019 η Intellexa Consortium έχει εργαστεί ως εταιρεία πώλησης μιας σειράς από επιθετικές εταιρείες που εμπορεύονται spyware και εργαλεία παρακολούθησης με στόχο μεγάλες εκστρατείες παρακολούθησης.

Η  Intellexa Consortium έχει παγκόσμια βάση πελατών.

Το Predator έχει αναπτυχθεί από ξένους φορείς σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και άλλους.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα Συντακτών
 

Keywords
Τυχαία Θέματα