Τ.Τσιελεπής: Η Τουρκία ξέρει ότι δεν μπορεί να διαλυθεί η ΚΔ

«Η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε το μέλος της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή στο Κυπριακό, Τουμάζος Τσιελεπής.

Ο κ. Τσιελεπής με δηλώσεις του στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα, τόνισε ότι «κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν είμαστε κοντά ή μακριά από τη λύση του Κυπριακού, καθώς απομένουν ακόμα δυόμιση μεγάλα βήματα που πρέπει να γίνουν».

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Ακιντζί, ο κ. Τσιελεπής ανέφερε ότι «σε τόσο κρίσιμες στιγμές και συνθήκες,

δεν είναι παραγωγικές τέτοιες δηλώσεις και ούτε μπορεί να γίνουν αποδεκτές από την δική μας πλευρά».

«Είναι σημαντικό», σημείωσε άλλωστε, «να κρατάμε όσα γίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι τις δημόσιες δηλώσεις Ακιντζί».

"Έχει κλειδώσει στο 4 προς 1 η πληθυσμιακή αναλογία"

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Τσιελεπής, η πληθυσμιακή αναλογία έχει ήδη κλειδώσει και είναι συμφωνημένη στο 4 προ 1, τόσο για την πρώτη ημέρα της λύσης αλλά και στη μετέπειτα πορεία. Με αυτό ως δεδομένο σημείωσε, «ο κ. Ακιντζί έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει. Αυτό που μετράει είναι αυτό που έχει συμφωνηθεί», ανέφερε.

Η ιθαγένεια, η μετανάστευση, η ροή εργατών είναι ομοσπονδιακά ζητήματα και είναι καθαρά αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού κράτους, συνέχισε.

«Σε μια διαπραγμάτευση διασφαλίζεις το περιεχόμενο της λύσης»

«Όταν πηγαίνεις προς μια λύση στη διαπραγμάτευση καθήκον και στόχος είναι να διασφαλίσεις το περιεχόμενο της λύσης και όχι το τι θα μπορούσε να συμβεί πέραν και έξω από τις πρόνοιες της λύσης», ανέφερε.

Ο κ. Τσιελεπής σε σχέση με τις ανησυχίες οι οποίες υπάρχουν για την εφαρμογή της λύσης, τόνισε ότι «υπάρχει πολλές φορές μια υπερβολή στην έκφραση ανησυχίας από τη δική μας πλευρά». "Για να καταλήξουμε", σημείωσε, "σε λύση, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία κατάλαβε ότι δεν τη συμφέρει να κρατά ανοικτό το Κυπριακό και ότι τη συμφέρει περισσότερο να βρεθεί μια λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα". «Ποιος ο πολιτικός λόγος», διερωτήθηκε, «να έρθει η Τουρκία την επομένη το πρωί και να ανατρέψει αυτή τη λύση και να βρεθεί σε δυσχερέστερη θέση από ότι ήταν πριν;».

«Η διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκεί»

"Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε λύση η οποία να προνοεί διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας", σημείωσε ο Τουμάζος Τσιελεπής.

Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο διάλυσης στη συγκεκριμένη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διασφαλισμένη, καθησύχασε.

Την διασφαλίζουν:

Η συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς ( σε περίπτωση διάλυσης ή ίδρυσης νέου κράτους πρέπει να ξανακάνεις αίτηση, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Κύπρου)Οι διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία από το 1960 μέχρι σήμερα, που δεν θα πάψουν να ισχύουνΟι πρόνοιες για απαγόρευση απόσχισης

Υπάρχουν γνωμοδοτήσεις από πολύ έγκριτους νομικούς και διεθνολόγους που όλες συγκλίνουν προς την άποψη αυτή, τόνισε.

Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία", σημείωσε. "Δεν κατέστη δυνατόν το 1963-64, ούτε στα 42 χρόνια κατοχής, ούτε τώρα θα γίνει. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο της λύσης, ειδικά με την Κύπρο πλήρες μέλος της ΕΕ με ολόκληρα τα εδάφη της. Αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι η ουσία αλλά το γόητρο της, σημείωσε με νόημα ο κ. Τσιελεπής.

"Αν τώρα επιμένουμε να γραφτεί το ένα και να γραφτεί το άλλο στο Σύνταγμα για να οδηγηθούμε σε ναυάγιο, μπορούμε να το κάνουμε", τόνισε, "καθώς δεν θα το δεχτούν οι Τούρκοι καθαρά λόγω γοήτρου".

«Κανείς δεν γνωρίζει αν είμαστε κοντά ή μακριά από τη λύση»

"Κανείς δεν γνωρίζει αν είμαστε κοντά ή μακριά από τη λύση, όπως κανείς δεν μπορεί να δηλώνει είτε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος", σημείωσε το μέλος της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή. Πρέπει να γίνουν ακόμα δυόμιση βήματα μεγάλα, όπως χαρακτηριστικά είπε:

μισό στο Περιουσιακό, στο οποίο υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να κλείσει

και όταν γίνει αυτό τότε έχουμε:

ΕδαφικόΑσφάλεια

Στα δυο αυτά κεφάλαια είναι που θα κριθεί η Τουρκία καθώς τα δυο αυτά μεγάλα κεφάλαια δεν είναι χρονοβόρα απλά θέλουν μεγάλες πολιτικές αποφάσεις, σύμφωνα με τον έμπειρο στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, Τουμάζο Τσιελεπή.

Σε σχέση με την τριμερή, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μόνο ώθηση μπορεί να δοθεί μέσα από την τριμερή και τίποτα περισσότερο», ενώ τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν η διαδικασία θα φέρει αποτέλεσμα ή αν θα καταρρεύσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα