Τσίπρας-Τζεντιλόνι: Διαπίστωσαν κοινές θέσεις για την Ευρώπη

Κοινές θέσεις σε ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, διατύπωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια της Πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας Ιταλίας, που διεξάγεται στην Κέρκυρα.

Αναφορικά με τη νέα

αρχιτεκτονική στην ευρωζώνη και το διάλογο που διεξάγεται εντός της Ένωσης για δομικές αλλαγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη για κοινό Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, τη διαμόρφωση κοινού προϋπολογισμού και την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης δεν πρέπει να έχει ρόλο παιδονόμου αλλά να έχει τις αρμοδιότητες και τα εργαλεία που θα του επιτρέπουν να διορθώνει και να προχωρά την προοπτική ευημερίας και σύγκλισης των κρατών – μελών. Πρόσθεσε, δε, ότι κρίσιμο για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί το ζήτημα της λογοδοσίας ενός τέτοιου υπουργού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι χρειάζονται γενναία βήματα στο επίπεδο της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Υπογράμμισε ότι δεν αρκεί ένας κοινός υπουργός Οικονομικών ή ένας κοινός προϋπολογισμός αλλά θα «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η πιο εξελιγμένη, η βελτιωμένη αρχιτεκτονική της Ευρώπης, προϋποθέτει και πιο βελτιωμένες και πιο εξελιγμένες πολιτικές. Ήρθε η στιγμή, πραγματικά, να εστιάσουμε στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι σε άλλες διεθνείς πραγματικότητες».

«Οι χώρες του Νότου έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι Ελλάδα και Ιταλία διατηρούν ιστορικές και φιλικές σχέσεις και καλούνται σήμερα να βάλουν «την οπτική των λαών του νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν».

Όσον αφορά την Τουρκία, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια σημαντική χώρα στην περιοχή και κάλεσαν την Άγκυρα να σταματήσει την επιθετική ρητορική και να προχωρήσει στις απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιμείνει στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων με αυστηρό τρόπο και επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να κλείσει και πόσο μάλλον να κλείσει οριστικά, την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν εις βάρος της σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και εις βάρος του ίδιου του τούρκικου λαού».

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάολο Τζεντιλόνι διαπίστωσαν αλλαγή του οικονομικού κλίματος, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να σημειώνει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τους δύο στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του υπογράμμισε την πρόθεση της ιταλικής εταιρείας να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν σε κοινή στάση στο προσφυγικό ζήτημα και υποστήριξαν την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, στην κατεύθυνση, όπως είπαν, της αλληλεγγύης και όχι μόνο στην αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν. Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει βασικό άξονα των συζητήσεων που θα γίνουν τον Οκτώβριο στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Χωρών του Νότου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα