Τσίπρας: Χρειάζεται άμεση ανταπόκριση ΕΕ για μεταναστευτικό

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση και οι μεταναστευτικές ροές υπερβαίνουν τις δυνατότητες των κρατικής υποδομών της χώρας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην κυβερνητική σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών για το μεταναστευτικό.

Κατά την έναρξη της διυπουργικής, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως

πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για όλη την Ευρώπη και θα φανεί αν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στον δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση και οι μεταναστευτικές ροές υπερβαίνουν τις δυνατότητες των κρατικής υποδομών της χώρας», είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το θέμα των μεταναστών είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο τη χώρας μας. «Θα φανεί αν η Ευρώπη συμπορεύεται με όπλο της την αλληλεγγύη ή αν η κάθε χώρα κοιτάει τα σύνορά της και ενδιαφέρεται μόνο γι’ αυτά».

Προσέθεσε επίσης ότι πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με την Τουρκία, από όπου, όπως είπε, δεχόμαστε 2 εκατομμύρια μετανάστες, ενώ το ίδιο πρέπει να γίνει και με αραβικές χώρες.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τους μετανάστες ως ανθρώπους, δίνοντας από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας «αλλά χρειαζόμαστε την στήριξη και την άμεση ανταπόκριση της Ε.Ε. η οποία δεν έχει καταβάλει ακόμα καμία οικονομική βοήθεια».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή ανθρωπιστική βοήθεια ώστε οι πρόσφυγες να μένουν στις χώρες τους και να μην μετακινούνται αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στις υπόλοιπες χώρες.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό, τον Ιούλιο εισήλθαν στη Eλλάδα στο ανατολικό Αιγαίο σχεδόν 55.000 μετανάστες (54.889). Το ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 47 διακινητές.

Το τελευταίο 24ωρο 552 μετανάστες διασώθηκαν από το λιμενικό σε 16 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Φαρμακονήσι και Κω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, στη χώρα μας από τις αρχές του χρόνου έως τα τέλη Ιουλίου έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 124.000 άτομα.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα