Με «λίστα» ανάπτυξης, ενώπιον της Βουλής Ελλήνων ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αλέξης Τσίπρας προέβη απόψε, Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015, σε προγραμματικές δηλώσεις ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, στις οποίες μίλησε για τις αλλαγές τις οποίες σκοπεύει να επιφέρει η κυβέρνησή του.

Ως κεφαλαιώδους σημασίας προτεραιότητας προσδιόρισε την απομείωση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

και τη δημιουργία κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων. Δεσμεύσεις έγιναν και ως προς τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την καταπολέμηση της ανεργίας, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και γύρω από τα ανοιχτά διαπραγματευτικά πεδία σε σχέση με την ελληνική οικονομία.

Λεπτομερέστερα παρατίθενται ακολούθως χωριστά οι δηλώσεις για τα προαναφερθέντα ζητήματα:

Απομείωση του χρέους

Για την απομείωση του χρέους ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή με συγκεκριμένη στρατηγική, με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις. Η κυβέρνηση θα προτείνει την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια. Θα προτείνει επίσης ρήτρα ανάπτυξης αλλά και μακρά περίοδο χάριτος ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και να υποστηριχθεί η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και η επενδυτική δραστηριότητα. Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καλύψει έτσι το χαμένο έδαφος της πενταετίας.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η νέα συμφωνία προβλέπει κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ για να στηριχθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία για εξυγίανση, μια και οι προηγούμενες απέτυχαν παταγωδώς. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε πως όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των κόκκινων δανείων ενώ διατηρήθηκαν και οι διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στον γκρεμό. «Είναι και αυτό άλλο ένα επεισόδιο που αποδεικνύει τις σχέσεις διαπλοκής και εξάρτησης της πολιτικής εξουσίας από την οικονομική ολιγαρχία στον τόπο μας. Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι αυτή η αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία δεν θα επαναληφθεί. Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ. Η περίοδος των εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά», είπε ο πρωθυπουργός.

Προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων

Για την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα και θα υπάρξει συμπαγής σχεδιασμός και ενεργητικές πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα συγκροτηθεί ειδικός φορέας που θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία την εκπόνηση σχεδίου και τη δημιουργία αναγκαίου πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την δημιουργία και προστασία ελληνικών brands και την ενίσχυση της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Για τις μεγάλες επενδύσεις η διαδικασία θα προχωράει είτε με έκδοση ΠΔ είτε με απευθείας κύρωση από τη Βουλή των όρων της σύμβασης.

Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για τον εξορθολογισμό του οργανογράμματος των υπουργείων, την αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τον περιορισμό της προσωπικής επαφής πολίτη-δημοσίων υπηρεσιών, την θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και νέου πειθαρχικού δικαίου, την θέσπιση Εθνικού Μητρώου για τα επιτελικά στοιχεία της Δημόσιας Διοίκησης, τη θέσπιση ενός δυναμικού και ευέλικτου συστήματος εσωτερικής μετακίνησης στην δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής πολιτικής, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ευρυζωνικότητας.

Καταπολέμηση ανεργίας

Εξαγγέλθηκε νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ τόνισε ότι σε ορίζοντα τετραετίας, η κυβέρνηση θα προσανατολιστεί στην καταπολέμηση της ανεργίας στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά, στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων επιστημόνων και στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας

Ως προς τον χώρο της Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για:

Την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά ποιοτικά ασφαλή φάρμακαΈμφαση σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν τη βασική και κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.Τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Πρόκειται για περίπου 1.100 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015, ενώ θέσεις λοιπών επαγγελματιών υγείας θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.Άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς.Άμεση αξιολόγηση του συνόλου των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.

Μεγάλος και εμβληματικός στόχος στον τομέα της Υγείας, πρόσθεσε, η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας. Θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς, με ισότιμη πρόσβαση και καθολική κάλυψη.

Στήριξη του κοινωνικού κράτους

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάρτιση πανελλαδικού χάρτη της φτώχειας με στοχευμένες δράσεις για τη μείωσή της, την άμεση έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, την ενεργοποίηση των καρτών υγείας των ανασφάλιστων πολιτών, τη διανομή σχολικών γευμάτων σε μαθητές, καθώς και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες».

Μεγάλος στρατηγικός στόχος που θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί στον ορίζοντα της 4ετίας, είναι να ιδρύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανάλογο του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική προστασία. «Αυτή σκοπεύουμε να είναι και μια από τις πιο σημαντικές κληρονομιές που θα αφήσει η κυβέρνησή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα ανοιχτά διαπραγματευτικά πεδία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας για τα οποία η κυβέρνηση θα δώσει μάχη ώστε να μην χαθεί το έδαφος που κέρδισε στη διαπραγμάτευση.

Το πρώτο αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να αποτρέψει την αγορά δανείων από τα distress funds. Θα δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος φορέας με στόχο να διευθετείται το χρέος εξωδικαστικά. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, θα υπάρξουν αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας, θα υλοποιηθεί νόμος για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Κομβική θα είναι η μάχη για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και την επαναφορά άλλων προστατευτικών ρυθμίσεων για την εργασία. Ταυτόχρονα παραμένει σταθερός ο προσανατολισμός για την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και για την κατάργηση διακρίσεων στην αγορά εργασία όπως ο διαχωρισμός για τους νέους εργαζόμενους.Στόχος επίσης είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην παρουσίαση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα διασφαλίζει μεν το άνοιγμα της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.Κρίσιμη είναι εξάλλου η δοκιμασία για το χαρακτήρα του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας που πρέπει να διασφαλίζει την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Στο πλαίσιο του Ταμείου πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και την ίδια στιγμή να εξασφαλιστούν όροι ώστε η αξιοποίηση να γίνεται με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον με αδιάβλητες διαδικασίες και χωρίς υπόνοιες πελατειακών σχέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα