Τσιελεπής για ΑΟΖ: Οι εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν και σε κρίση

Ως το σοβαρότερο τετελεσμένο, μετά το 1974, χαρακτήρισε την τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής.

Ο κ. Τσιελεπής, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, χαρακτήρισε ως κρίσιμα τα όσα τεκταίνονται στην περιοχή. 

Αν δεν εξευρεθεί τρόπος να κάνει η Τουρκία πίσω και να επαναρχίσουν οι

συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, η κατάσταση θα συνεχίζεται με εντάσεις, που μπορεί σε κάποια στιγμή να οδηγήσουν σε κάποια κρίση, τόνισε.

Σε σχέση με τις ενδεχόμενες κυρώσεις ή μέτρα που επιχειρούνται να επιβληθούν στην Τουρκία σε σχέση με τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε: «Δεν είναι εύκολο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ας μην έχουμε αυταπάτες».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι, ακόμη κι αν καταφέρουμε και επιβληθούν κάποιες κυρώσεις στην Τουρκία, θα χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουν να αποδώσουν.

Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, αυτά τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίζουμε συνέχεια, είτε με κυρώσεις είτε χωρίς κυρώσεις, ανέφερε.

Εάν λύσουμε το Κυπριακό εντός του σωστού πλαισίου, τότε οι διεκδικήσεις του ψευδοκράτους θα φύγουν από τη μέση, θα παραμείνουν οι διεκδικήσεις των Τούρκων στα βορειοδυτικά και ένας δρόμος υπάρχει για να επιλυθούν: ο δρόμος των συνομιλιών. Αν οι συνομιλίες δεν αποδώσουν, να γίνει προσφυγή σε κάποιο δικαιοδοτικό δικαστήριο, σημείωσε.

Ο κ. Τσιελεπής τόνισε ότι η διχοτόμηση της Κύπρου δεν μπορεί να είναι επιλογή για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς είναι και το γεγονός ότι θα χάσουμε το 60% της ακτογραμμής μας, η οποία είναι κατεχόμενη.

«Αυτοί που μιλούν για δυο κράτη έχω την εντύπωση ότι δεν πρέπει να ενοχλούνται από τις τουρκικές ενέργειες. Αν η θέση τους είναι τα δυο κράτη, ποιο είναι το επιχείρημά τους για να σταματήσουν οι τουρκικές γεωτρήσεις; Κανένα απολύτως. Αυτές είναι οι πρακτικές επιπτώσεις από το να επιδιώκεις δυο κράτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιελεπής υπογράμμισε ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τι δεν πήγε σωστά, τουλάχιστον από το Κραν Μοντανα και μετά.

«Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ριζικά μόνο αν μπουν οι συνομιλίες σε τροχιά και έχουμε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Μόνο έτσι θα σταματήσει κατά ουσιαστικό τρόπο η κατάσταση. Για να γίνει αυτό βέβαια, πλέον, πρέπει να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα