Τσιχανούσκαγια: Το ΕΚ να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Λευκορωσίας

Οι Λευκορώσοι θέλουν να ακούσουν ότι η χώρα τους δεν θα δοθεί στον Πούτιν ως έπαθλο παρηγοριάς, είπε η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβιετλάνα Τσιχανούσκαγια, απευθυνόμενη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στο Στρασβούργο, την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΕΚ, η κ. Tσιχανούσκαγια κάλεσε τους ευρωβουλευτές να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Λευκορωσίας και προέτρεψε το Κοινοβούλιο να ανεβάσει τη σχέση του με τη δημοκρατική Λευκορωσία σε νέο επίπεδο. Πρότεινε την υπογραφή μνημονίου

πριν από τις εκλογές του 2024 ως βάση της συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της δημοκρατικής Λευκορωσίας. «Οι Λευκορώσοι θέλουν να ακούσουν ότι η χώρα μας δεν θα δοθεί στον Πούτιν ως παρηγορητικό έπαθλο», είπε.

Η κ. Τσιχανούσκαγια είπε ότι θα χρειαστούν βοήθεια στον αγώνα τους για να φέρουν τη δημοκρατία στη Λευκορωσία. Ο Λουκασένκο δεν αξίζει μια θέση στη διεθνή κοινότητα, αλλά ένα εισιτήριο για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, είπε. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι το επόμενο έτος οι δημοκρατικές δυνάμεις της Λευκορωσίας θα πρέπει να αρχίσουν να εκδίδουν τα δικά τους διαβατήρια που θα επιβεβαιώνουν τη λευκορωσική υπηκοότητα και θα χρησιμεύσουν ως ταξιδιωτικά έγγραφα για τους εξόριστους Λευκορώσους. Σύντομα, πρόσθεσε, θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αναγνωρίσουν αυτό το νέο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, είπε ότι ο λαός της Λευκορωσίας πρέπει να μπορεί να ζει ελεύθερος από αυταρχισμό και καταπίεση. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις της Λευκορωσίας και να διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη Λευκορωσία», σημείωσε. «Είναι κρίσιμο να επεκτείνουμε περαιτέρω τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του καθεστώτος και να μην ξεχνάμε τι έχουν κάνει», τόνισε.

Βραβείο για τη Ρομπέρτα Μέτσολα

Κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης, η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, έλαβε από τη Σβιετλάνα Τσιχανούσκαγια τον «Σταυρό της καλής γειτονίας», που απονέμεται σε εξέχοντα άτομα που έχουν βοηθήσει σημαντικά την υπόθεση των Λευκορώσων.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για την κατάσταση στη Λευκορωσία

Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης μια νέα έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Λευκορωσία, υποστηρίζοντας τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα της χώρας στις δηλώσεις τους σχετικά με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των Λευκορώσων.

Οι ευρωβουλευτές καλούν το καθεστώς της Λευκορωσίας να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και καταδικάζουν έντονα τον ρόλο του καθεστώτος του Μινσκ ως συνεργού στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σημειώνουν με μεγάλη ανησυχία την αχαλίνωτη πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και πολιτιστική υποταγή της Λευκορωσίας στη Μόσχα, η οποία καθιστά τη χώρα ένα de facto κράτος-δορυφόρο που φιλοξενεί τακτικά πυρηνικά όπλα υπό τη ρωσική διοίκηση.

Στην έκθεση, οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης αυστηρότερες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας, ενώ τονίζουν ότι η πρόσφατη άφιξη των Ρώσων μισθοφόρων μαχητών της Ομάδας Wagner προξενεί νέους πιθανούς κινδύνους ασφαλείας για την Ουκρανία καθώς και για τους γείτονες της Λευκορωσίας στην ΕΕ και την ευρύτερη ΕΕ.

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και οι ευρωβουλευτές συζήτησαν επίσης τη νέα έκθεση το απόγευμα της Τρίτης. Η έκθεση εγκρίθηκε με 453 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 40 αποχές.

Διαβάστε επίσης: ΕΚ: «Πράσινο» στην έκθεση για Τουρκία - Εγκρίθηκε τροπολογία για Πύλα

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα