Τσαβούσογλου: Υπάρχει ακόμα ελπίδα για το Κυπριακό

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, o οποίος επισκέπτεται επισήμως την Ισπανία, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε και αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς ακόμη να μιλήσει για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό», προσθέτοντας ότι οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να εργάζονται και άρα υπάρχει ακόμη ελπίδα.

«Υπάρχει μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε. «Η "ΤΔΒΚ", όπως την απεκάλεσε, επέδειξε μια στάση ξεκάθαρη για δίκαιη και μόνιμη λύση

και ήταν θετική», ανέφερε.

Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είπε ότι θέλει να γίνει χώρα της Ε.Ε. αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε οποιαδήποτε εντολή. Αν η Ε.Ε. δεν μας θέλει ας το πει ξεκάθαρα και ειλικρινά», είπε, ενώ προέβλεψε ότι αν η Ε.Ε. δεν διευρυνθεί θα χάσει τη δύναμή της. «Δυστυχώς κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες σκέφτονται κοντόφθαλμα.

Το όραμα της ίδρυσης της Ε.Ε. δεν διατηρείται σήμερα στο ίδιο επίπεδο. Κάποιοι αρνούνται τις κοινές αξίες και θέλουν να χτίσουν τείχη ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις θρησκείες. Αυτή η λογική θα μετατρέψει την Ευρώπη σε μια άρρωστη ήπειρο. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που να είναι ενωτική, να υπερασπίζεται την κοινή ζωή και να σέβεται την διαφορετικότητα», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι είναι πολύ καλές και ότι η συζήτηση των συνθηκών, όπως αυτή της Λωζάνης, αποτελεί ελευθερία έκφρασης και όχι επιβουλή εδαφών γειτονικών χωρών.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Τουρκία έχει ξεπεράσει τη συνθήκη της Λωζάνης κι αν ακολουθεί πλέον μία νέο-οθωμανική πολιτική, ανέφερε ότι:

«Η Τουρκία έχει γίνει μία χώρα που τηρεί πάντα το λόγο της και σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Φυσικά και κάποιες μπορεί να κρίνονται. Και η Ισπανία δεν έχει υπογράψει στο παρελθόν συμφωνίες που τώρα τις κρίνει; Για παράδειγμα πριν από 22 χρόνια υπέγραψε μία συμφωνία με τη Βοσνία. Ήταν μία συμφωνία ανάγκης προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά μπορεί τώρα να πει κάποιος ότι ‘ήταν μία σπουδαία συμφωνία’; Η Τουρκία σέβεται απολύτως την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών. Ναι, με την Ελλάδα έχουμε κάποια προβλήματα και οι απόψεις μας δεν τείνουν στο να αυξάνουν την ένταση, αλλά να τη μειώνουν. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και τα διπλωματικά μας κανάλια ανοιχτά. Δηλαδή, αυτό που θέλω να πω είναι ότι το να κρίνουμε συμφωνίες του παρελθόντος είναι ελευθερία έκφρασης. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Τουρκία εποφθαλμιά τα εδάφη των γειτόνων της».

Keywords
Τυχαία Θέματα