Τροποποίηση νόμων για αντικατάσταση ρατσιστικών αναφορών

Τρεις νόμοι του κράτους τροποποιούνται από τη Στέλλα Κυριακίδου για αντικατάσταση ρατσιστικών αναφορών

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών συμφωνούν με τις 3 προτάσεις νόμου που κατέθεσε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου για αντικατάσταση της φράσης “γυναίκας ηλίθιας ή με μειωμένο νοητικό επίπεδο” που εντόπισε σε δύο νόμους και αντικατάσταση τους με τη φράση, “γυναίκας με νοητική ή ψυχική αναπηρία”, όπως και σε τρίτο νόμο για αντικατάσταση της αναφοράς “οποιοδήποτε ηλίθιο άτομο” με τη φράση “άτομο με νοητική ή ψυχική αναπηρία”.

Οι τροποποιήσεις για αντικατάσταση

της αναφοράς γίνονται στους νόμους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια και την προστασία θυμάτων, τον ποινικό κώδικα και το περί αλλοδαπών και μετανάστευσης νόμο στον οποίο η αναφορά είναι για “οποιοδήποτε ηλίθιο, παράφρονα, η διανοητικό ασθενή ”, ανέφερε σε δήλωση της, η κ. Κυριακίδου μετά τη συζήτηση των προτάσεων νόμου από την Επιτροπή Νομικών.

Πρόσθεσε πως η αναφορά και ορολογία είναι αναχρονιστική και ρατσιστική λόγω φύλου και λόγω αναπηρίας.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως αυτοί οι ορισμοί έχουν ξεπεραστεί και εξήγησε ότι τέτοιες αναφορές περιέχονταν σε νομοθεσίες άλλων χωρών πριν το 1960, αλλά παρέμειναν στις δικές μας νομοθεσίες.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως θα δοθούν κάποιες διευκρινίσεις και οι προτάσεις νόμου θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα