Τριπλασιάστηκε σχεδόν η μετανάστευση Τούρκων αιτούντων άσυλο στη Γερμανία

Από τις αρχές του 2022 μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου 19.754 Τούρκοι πολίτες είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία, όταν συνολικά το 2021 οι αιτήσεις ασύλου από Τούρκους ήταν 7.067, γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA), οι αιτήσεις που υπέβαλαν Τούρκοι για χορήγηση ασύλου από χώρες της ΕΕ ανήλθαν σε νέο ρεκόρ, με τη Γερμανία να αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό των Τούρκων αιτούντων άσυλο.

Μετά τη Συρία και το Αφγανιστάν η Τουρκία αποτελεί την τρίτη

σημαντικότερη χώρα προέλευσης αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, επισημαίνει η εφημερίδα, που προσθέτει ότι το ποσοστό αναγνώρισης καθεστώτος προστασίας, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF), ανήλθε το 2022 στο 28%.

Στη Γερμανία φτάνουν το τρέχον διάστημα περισσότεροι Τούρκοι αντιφρονούντες, ενώ συγχρόνως, επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό αναγνώρισης των Τούρκων αιτούντων άσυλο στη Γερμανία ανέρχονταν σε μονοψήφια ποσοστά, κάτι που άλλαξε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οπότε και αυξήθηκε σε περίπου 20%.

Στην πλειοψηφία τους οι αιτήσεις ασύλου από Τούρκους απορρίπτονται, παρόλα αυτά σπάνια απελαύνονται: Μέχρι τα μέσα του περασμένου έτους ζούσαν στη Γερμανία -βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών- περίπου 79.000 Τούρκοι με αρνητική απόφαση στην αίτηση χορήγησης ασύλου, σημειώνεται δε ότι οι απορριπτικές αποφάσεις ανάγονται σε προηγούμενα χρόνια, στο μεταξύ όμως οι άνθρωποι αυτοί έλαβαν άδεια παραμονής, με αποτέλεσμα τελικά οι Τούρκοι που έπρεπε να απελαθούν, μέχρι τα μέσα του 2022, να ανέρχονται σε 10.666.

Ωστόσο, συνολικά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είχαν επιστραφεί στην Τουρκία μόνο 437 άτομα, γεγονός που οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην απροθυμία της Τουρκίας να συνεργαστεί, καθυστερώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων, αλλά και θέτοντας «υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις».

Όπως αναφέρει αξιωματούχος στη Welt, η Τουρκία ζητά πολλές πληροφορίες για τους υπό απέλαση Τούρκους πολίτες, συχνά μάλιστα ζητά να λάβει την πλήρη απόφαση της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες, που εμπεριέχει πολλές ιδιωτικές πληροφορίες από τις ακροάσεις.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Γερμανία καταβάλλει προσπάθειες να προωθήσει τις οικειοθελείς επιστροφές, δίδοντας σε κάθε άτομο περίπου 1.000 ευρώ, ποσό που συμπληρώνεται κάποιες φορές από ένα πρόγραμμα επανένταξης μετά την επανεισδοχή. Ωστόσο ούτε 200 Τούρκοι που είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη Γερμανία δεν έχουν χρησιμοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα