Τριγμοί στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και στη μέση ο Γκιουλέν

Ψυχρό είναι το κλίμα ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον οι οποίες ανταλλάζουν «πυρά» με φόντο την έκδοση ή μη του αυτοεξόριστου, Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη με τα γεγονότα στην Τουρκία, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε από την Άγκυρα για το καταφύγιο που προσφέρεται στον ορκισμένο αντίπαλο του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Δημόσιοι υπαινιγμοί ή ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραμάτισαν

ρόλο στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και επιβλαβείς για τις διμερείς μας σχέσεις », δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για την περίληψη σημειώματος από τον Τζον Κέρι που στάληκε στον ομόλογό του.

Η διαφωνία προέκυψε μετά από τους ισχυρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης σύμφωνα με τους οποίους το πραξικόπημα οργανώθηκε από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν σε μία σπάνια συνέντευξή του διαψεύδει την εμπλοκή του στο πραξικόπημα, υπονοώντας μάλιστα, ότι ο άνθρωπος πίσω από αυτό είναι ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αν είμαστε στρατηγικοί εταίροι τότε πρέπει να μας τον παραδώσετε, είπε το Σάββατο ο Ερντογάν αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι 75χρονος Τούρκος πρώην ιμάμης ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων στη χώρα του.

Mε πληροφορίες από guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα