Τρεις συλλήψεις υπόπτων για διακίνηση προσφύγων στην Ελλάδα

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές και ανακρίνονται ως ύποπτοι σε σχέση με τη διακίνηση προσφύγων από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την Παρασκευή μόνο να πνιγούν 42 άνθρωποι (πολλά παιδιά και γυναίκες ανάμεσά τους), στο Φαρμακονήσι και στη Καλόλιμνο.

Οι τρεις ύποπτοι διακινητές, οι οποίοι διασώθηκαν από τα δύο χωριστά ναυάγια, είναι στα χέρια των αρχών του Λιμενικού Σώματος, το οποίο ανακοίνωσε ότι από την προανάκριση που διενεργεί το Λιμεναρχείο Λέρου

για το ναυάγιο ξύλινης λέμβου, πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών της νήσου Φαρμακονησίου, προέκυψε ότι ένας αλλοδαπός εκ των διασωθέντων ήταν ο διακινητής - χειριστής της εν λόγω λέμβου και συνελήφθη ενώ κατόπιν ελέγχου του σακιδίου του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι με μήκος λάμας 14 εκατοστών.

Από αυτό το ναυάγιο ανασύρθηκαν οκτώ σοροί, από τις οποίες το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκαν οι πέντε.

Στην άλλη ναυτική τραγωδία στο νησί Καλόλιμνος, από την προανάκριση που διενεργεί το Λιμεναρχείο Καλύμνου για το ναυάγιο του ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους, διαπιστώθηκε ότι δύο αλλοδαποί εκ των διασωθέντων φέρονται ως οι διακινητές – χειριστές του ιστιοφόρου σκάφους και συνελήφθησαν και αυτοί.

Αξιωματούχος του Λιμενικού Σώματος στην Αθήνα δήλωσε στο ΚΥΠΕ: «Οι τουρκικές αρχές πρέπει να κάνουν κάτι να σταματήσουν τον απόπλου σκαφών, ενίοτε σε πολύ άσχημη κατάσταση, με πρόσφυγες και μετανάστες από τις ακτές τους. Γνωρίζουν μάλιστα, όπως γνωρίζουμε όλοι, από ποιες συγκεκριμένες ακτές της Τουρκίας φεύγουν, ενώ έχουμε την πληροφόρηση ότι γνωρίζουν και τους διακινητές. Εμείς, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Οι σαράντα δύο άνθρωποι που χάθηκαν την Παρασκευή, φορτώθηκαν σε σαπιοκάραβα και ξεκίνησαν υπό πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες να έρθουν στις ακτές των νησιών μας. Τους στέλνουν στο θάνατο εν γνώσει τους. Αφού πρώτα, βέβαια, τους έχουν πάρει τα χρήματα».

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, πρόσθεσε ότι για όλα αυτά είναι συνεχώς ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της ενημερώνει τις ευρωπαϊκές αρχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα