Τρ. Κύπρου-CIIM: Στήριξη καινοτόμων ιδεών και επιχειρήσεων

Τη στήριξη καινοτόμων ιδεών και επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος IDEA (Innovate.Develop.Excel.Accomplish), που αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, στην Κύπρο, επιτάχυνσης (acceleration) και επιχειρηματικής επώασης (incubation), συνολικής διάρκειας 12 μηνών, ανακοίνωσαν σήμερα η Τράπεζα Κύπρου

και το Cyprus International Institute of Management (CIIM).

Όπως ανακοινώθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, στο Πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την τόνωση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, μπορούν να συμμετέχουν ομάδες (από 2 μέχρι 5 άτομα) που έχουν δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες, απ’ όλους τους τομείς της οικονομίας, νοουμένου ότι είναι διατεθειμένοι να είναι στην Κύπρο για ένα χρόνο. Η προκήρυξη για αίτηση συμμετοχής στο IDEA ανοίγει σήμερα και θα είναι ανοικτή μέχρι τις 23 Ιουλίου 2015.

Μέχρι δέκα ομάδες θα επιλεγούν από επιτροπή αξιολόγησης, με εμπειρία στη δημιουργία και διαχείριση νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) καθώς και σε επενδύσεις σε αυτές από την Κύπρο και το εξωτερικό. Οι επιλεγμένες ομάδες θα φιλοξενηθούν στο ιστορικό κτήριο της Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σύγχρονο χώρο για περίοδο μέχρι 12 μήνες.

Οι ομάδες πρέπει να περιγράψουν σε 10 μικρές ενότητες μέχρι των 300 περίπου λέξεων τα ακόλουθα: Πρώτο) το προϊόν/η υπηρεσία και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, Δεύτερο), την ομάδα που θα υλοποίηση το προϊόν αυτό και τις ικανότητες της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και Τρίτο) άλλες πληροφορίες σχετικά με πόσο μελετημένη είναι η ομάδα στην υλοποίηση της ιδέας δηλαδή έχει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά, το marketing και τον ανταγωνισμό και έχει υπολογίσει λογικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Αυτά είναι και τα τρία κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων. Τις αιτήσεις θα αξιολογούν τρεις αξιολογητές που θα προέρχονται από το χώρο των startups και των επιχειρήσεων. Οι ομάδες με τη ψηλότερη βαθμολογία θα ανακοινωθούν στις 28 Αυγούστου και θα κληθούν στις 11 Σεπτεμβρίου να παρουσιάσουν την επιχειρηματική ιδέα τους μπροστά σε ένα panel καταξιωμένων αξιολογητών. Οι επιτυχημένες ομάδες θα ανακοινωθούν στις 16 Σεπτεμβρίου για να μπορέσουν το ίδιο μήνα να μετακομίσουν στο Πρόγραμμα IDEA.

Οι δύο ιδρυτές προτίθενται να παρέχουν €10.000 (seed funding) στις ομάδες που θα περάσουν επιτυχώς στο Στάδιο Β (incubation) του προγράμματος, για την περίοδο που θα παραμένουν στο IDEA, που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη εξόδων που προκύπτουν στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης μιας καινοτόμας επιχείρησης.

Την ίδια ώρα, το Πρόγραμμα IDEA θα αποκτά 6% μετοχικό κεφάλαιο στην κάθε εταιρία εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια του Προγράμματος για στήριξη καινούριων ομάδων κάθε χρόνο.

Με το IDEA, η Τράπεζα Κύπρου και το CIIM, καθώς και οι στρατηγικοί τους εταίροι ( Deloitte, MTN, Innovation / Leo Burnett και το Δικηγορικό γραφείο Λέλλος Π. Δημητριάδης Δ.Ε.Π.Ε.), στοχεύουν στο να συνεισφέρουν και να στηρίξουν παράλληλες προσπάθειες για τη δημιουργία στην Κύπρο επιχειρηματικής κουλτούρας καθώς και την προώθηση καινοτόμων ιδεών που θα έχουν τις δυνατότητες υλοποίησης και πακεταρίσματος στο εξωτερικό.

Ο Διευθυντής του Προγράμματος IDEA Γιάννης Λιβέρης είπε ότι το IDEA στηρίζει τις ομάδες μέσω πέντε κυρίων πυλώνων/υπηρεσιών που κάθε καινούργια επιχείρηση θα χρειαστεί στα αρχικά στάδια.

Όπως είπε, πρώτος πυλώνας είναι οι τριώροφες κτιριακές εγκαταστάσεις του προγράμματος στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας που παραχωρήθηκαν και ανακαινίστηκαν από την Τράπεζα Κύπρου, ενώ δεύτερος πυλώνας είναι η εκπαίδευση κατά τους πρώτους 3 μήνες, το λεγόμενο Accelerator stage, που θα προσφέρει εντατική εκπαίδευση σε πρακτικά θέματα δημιουργίας καινούριας επιχείρησης με διεθνή απήχηση όπως θέματα σωστής διεύθυνσης, επικοινωνίας, κατοχύρωση καινοτομίας και marketing.

Είπε ακόμη ότι τρίτος πυλώνας που ίσως είναι ο πιο σημαντικός είναι η διαρκής επαφή που θα έχουν οι ομάδες με μέντορες που θα προέρχονται από διάφορους κλάδους επιχειρήσεων με έμφαση επιλογής σε καταξιωμένα πρόσωπα που πέρασαν από τη διαδικασία των startup και έχουν καταφέρει να πουλήσουν μέρος η όλη την επιχείρηση που δημιούργησαν και ιδιαίτερα άτομα που είναι serial entrepreneurs.

Τέταρτος πυλώνας, συνέχισε, είναι η συνεργασία μεταξύ των ομάδων που θα φιλοξενούνται στο πρόγραμμα και πέμπτος πυλώνας είναι ειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα προσφέρουν κυρίως οι στρατηγικοί εταίροι του προγράμματος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν είπε ότι είναι σημαντικό που κάνουμε πολύ περισσότερα από το να συζητούμε και θέτουμε πράγματα που αλλάζουν τα δεδομένα, στηρίζοντας την καινοτομία, ειδικότερα νέες επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν μέλλον για την Κύπρο.

“Κάνουμε κάτι νέο σήμερα. Χρησιμοποιούμε μη παραγωγικές πηγές και τις διαθέτουμε σε ανθρώπους που έχουν ιδέες. Ανθρώπους που θέλουμε να δημιουργήσουν κάτι νέο για να συνεισφέρουν στον πλούτο του κράτους”, επισήμανε.

Σε σχέση με το ποσοστό που συμβάλει η καινοτομία στην ανάπτυξη της οικονομίας, ανέφερε ότι αυτό το ποσοστό είναι περιορισμένο τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κύπρο.

Ανέφερε επίσης ότι μια ιδέα σήμερα είναι θετική για την Κύπρο και σημείωσε ότι στόχος των εταίρων του προγράμματος είναι να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τους πολίτες ώστε να έχουν μεγάλες πιθανότητες να πετύχουν.

Είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό που δίνουμε την ευκαιρία σε νέες ιδέες να δημιουργήσουν νέες εταιρείες στο μέλλον στην Κύπρο.

Ο Διευθυντής του CIIM Θεόδωρος Παναγιώτου είπε ότι η Κύπρος έχασε το κύμα της επένδυσης στη έρευνα, τη τεχνολογία, τη καινοτομία και την επιχειρηματικότητα των τελευταίων δεκαετιών που εκτόξευσε την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των βόρειων χωρών της Ευρώπης, της Αμερικής, των αναδυόμενων οικονομιών, και του γειτονικού μας Ισραήλ.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η βιώσιμη ανάπτυξη εξαρτούνται σε μεγάλο βαθμό από την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και πρόσθεσε ότι είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που το CIIM, ως η κατ’ εξοχή καινοτόμος και επιχειρηματική σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Κύπρο, συνέπραξε με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου στην ίδρυση του IDEA με στόχο την επιτάχυνση καινοτόμων ιδεών και την εκκόλαψη νεοφυών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα από άνεργους νέους.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα