Τουσκ-Γιούνκερ: Η συμφωνία ισχύει για όλους

Την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία από τις 20 Μαρτίου ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξή τύπου μετά το τέλος της συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Τουσκ ανακοινώνοντας την εφαρμογή ισχύος της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ: "Καταφέραμε να οδηγηθούμε σε συμφωνία όσον αφορά τις παράτυπες μεταφορές προσφύγων. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κάθε πρόσφυγας φθάνει στην Ευρώπη

θα έχει ατομική αντιμετώπιση".Όπως ανέφερε η συμφωνία περιλαμβάνει το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 και ότι οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέφουν από την 20η Μαρτίου στην Τουρκία από την Ελλάδα, καθώς και θα εφαρμοστεί το ''ένας προς έναν''.

«Το θέμα είναι να εφαρμοστούν όλοι οι πυλώνες για το θέμα. Και πρέπει να εξασφαλιστούν οι διάδρομοι» είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΕΕ και τόνισε ότι «η συμφωνία αφορά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Τέλος, ανέφερε ότι θα υπάρχει συμμετοχή της ΕΕ όπως επίσης και των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την εφαρμογή των αρχών.

Γιουνκέρ: Ελπίζουμε τους επόμενους μήνες σε μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ειδομένη

Την περαιτέρω χρηματοδότηση, υλικοτεχνική στήριξη σε υποδομές και την ενίσχυση με νέο προσωπικό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε, από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει τους επόμενους μήνες η μετεγκατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το χρόνο έναρξης και των αριθμό των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν.

«Ελπίζουμε να υπάρξει μετεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη μέσα στους επόμενους μήνες στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Γιουνκέρ, ενώ επεσήμανε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι νόμιμη, εφαρμόσιμη και συνοδεύεται με βοήθεια στην Ελλάδα.

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε πολύ εντατικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. "Ήταν σκληρές αλλά πολύ δίκαιες. Όλα όσα ειπώθηκαν συνέταξαν την συμφωνία που είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αφορά την έναν προς έναν των αιτούντων άσυλο και όλων των αιτήσεων και φυσικά την πλήρη τήρηση της αρχής της μη μαζικής επαναπροώθησης και απέλασης. Σε αυτό το θέμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ακολούθησε τις προτάσεις της Κομισιόν και αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Παράληλα, προανήγγειλε την αποστολή νέας βοήθειας στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι δόθηκαν 30 εκατ. ευρώ στον ελληνικό στρατό για τη δημιουργία των Κέντρων καταγραφής προσφύγων, ανά την επικράτεια. Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που θα πρέπει να υλοποιηθεί από όλα τα κράτη, όπως ακριβώς είναι. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Ο κ. Γιουνκέρ μίλησε και για θερμή στήριξη της Ελλάδας αναφέροντας ότι η χώρα "θα αποτελέσει μια διοικητική πρόκληση τεράστια και θα υπάρξει υποστήριξη μέρους των θεσμών στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση. Ετσι κι αλλιώς αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ελλάδα για μέριμνα αυτής της συμφωνίας. Αύριο θα υπάρχει συνάντηση στην Αθήνα για αυτά τα θέματα. Θα πρέπει να υπάρξει διορισμός ειδικών υπαλλήλων για υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Καταλήξαμε σε χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα και την στηρίζουμε πλήρως. Η Ειδομένη δεν είναι η εικόνα που πρέπει να δίνουμε ως Ηνωμένη Ευρώπη. Θα υπάρξει μετεγκαστάση των ανθρώπων τους επόμενους μήνες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναθέσει να εξετάσει τις λεπτομέρειες για αυτή τη συζήτηση".

Νταβούτογλου: ΕΕ και Τουρκία έχουν κοινό μέλλον

Για μια '' ιστορική ημέρα'' έκανε λόγο ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ και η Τουρκία «έχουν κοινό μέλλον», κάνοντας αναφορά στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.

Πηγή: newspost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα