Τους σχεδιασμούς Τουρκίας κατήγγειλε η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος ΟHE

Τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων συνεπεία της τουρκικής εισβολής το 1974 και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και τους σχεδιασμούς της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού, κατήγγειλε η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Γαβριέλλα Μιχαηλίδου.

Σε παρέμβασή της στην 3η Επιτροπή Γενικής Συνέλευσης

του ΟΗΕ για την Προώθηση και Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών που απορρέουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια κανενός κράτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) προέβη χθες 17 Οκτωβρίου 2023 σε εθνική δήλωση κατά τη γενική συζήτηση της θεματικής ενότητας υπό τον τίτλο «Προώθηση και Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», στο πλαίσιο των εργασιών της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων των κρατών να επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στον σεβασμό, την προστασία και την εκπλήρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ορίζονται από τις συμβάσεις του ΟΗΕ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά, αδιαίρετα, αλληλεξαρτώμενα και αλληλένδετα και δεν υπάρχει καμία αιτία που να δικαιολογεί την παραβίασή τους.

Σημείωσε, ακόμα, ότι την παραμονή της 75ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της 30ής επετείου της Διακήρυξης της Βιέννης και του Προγράμματος Δράσης ο κόσμος εξακολουθεί να απέχει πολύ από το ιδεώδες επίπεδο.

Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος ήγειρε εκ νέου το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων συνεπεία της τουρκικής εισβολής το 1974 και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να εγείρει το θέμα των παραβιάσεων μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών που απορρέουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια κανενός κράτους.

Υπενθύμισε τον εκτοπισμό από τον τουρκικό στρατό περίπου 170,000 Ελληνοκυπρίων, οποίοι εξακολουθούν να στερούνται του δικαιώματος επιστροφής και ειρηνικής απόλαυσης των περιουσιών τους. Αναφερόμενη στην παράνομη εκμετάλλευση και χρήση των Ελληνοκυπριακών περιουσιών από την Τουρκία, υπογράμμισε ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο που προωθείται από την Τουρκία με σκοπό την «τουρκοποίηση» του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

Η κα Μιχαηλίδου κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την συνεχιζόμενη παράνομη εκμετάλλευση των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησής τους σε Τούρκους εποίκους και ξένους. Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τη Στέγαση και την Αποκατάσταση των Περιουσιών Προσφύγων και Εκτοπισμένων «όλοι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι έχουν το δικαίωμα αποκατάστασης της κατοικίας και της περιουσίας που στερήθηκαν αυθαίρετα ή παράνομα…».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει ένα μεθοδικό και εσκεμμένο σχέδιο για την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού και την αλλαγή της πληθυσμιακής ισορροπίας στο νησί με την μαζική μεταφορά χιλιάδων Τούρκων εποίκων. Αυτό, υπογράμμισε, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, είναι έγκλημα πολέμου που στόχο έχει την εξάλειψη του ιστορικού χαρακτήρα του νησιού και προδικάζει την διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.

Η κα Μιχαηλίδου υπενθύμισε τις συνεχιζόμενες καθημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών που ζουν υπό Τουρκική κατοχή. Η μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα είναι αποτέλεσμα της επίμονης καταπίεσης και διακριτικής μεταχείρισης βάσει της εθνικής καταγωγής, φυλής και θρησκείας.

Ακολούθως, έγινε αναφορά στη λεηλασία και τον βανδαλισμό της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της βεβήλωσης περισσότερων από 520 Ορθόδοξων, Αρμενικών και Μαρωνιτικών εκκλησιών. Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, υπενθυμίζει ότι η σκόπιμη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης.

Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος ανέδειξε το μείζον ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και κάλεσε την Τουρκία να παράσχει πληροφορίες για την τύχη τους από τα στρατιωτικά αρχεία, περιλαμβανομένων πληροφοριών για σκόπιμη μετακίνηση λειψάνων. Παράλληλα, η Τουρκία θα πρέπει να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές.

Σε σχέση με τα Βαρώσια, υπενθύμισε τις Προεδρικές Δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και όλα τα σχετικά ψηφίσματα, περιλαμβανομένου του ψηφίσματος 2674/2023, το οποίο εκφράζει βαθιά λύπη για το γεγονός ότι οι μονομερείς ενέργειες συνεχίζονται και οι εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την άμεση αναστροφή τους αγνοούνται. Δυστυχώς, συμπλήρωσε, η Τουρκία συνεχίζει στην ίδια πορεία αψηφώντας πλήρως τα ανωτέρω. Αυτό αποτελεί την εσκεμμένη πολιτική της Τουρκίας για υπονόμευση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος τόνισε ότι το σημερινό status quo επηρεάζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει και να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, φυλής, φύλου, οικογενειακής κατάστασης, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας ή αναπηρίας. Ελπίδα μας, είπε, είναι όπως αυτό γίνει σύντομα, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης χώρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα