Τους ενώνει ο φόβος

Συνελήφθη ο φερόμενος ως εγκέφαλος του πραξικοπήματος και δεξί χέρι του Γκιουλέν
Κοινή συγκέντρωση για προάσπιση της δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ συνεχίζεται το μπαράζ των μαζικών διώξεων

Οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν τελικά έναν από τους βασικούς συνεργάτες του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ανέφερε ένας αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας.

Ο Χαλίς Χανζί, που περιγράφεται

ως δεξί χέρι του Γκιουλέν, εισήλθε, κατά τα φαινόμενα, στην Τουρκία δύο μέρες πριν από την απόπειρα του πραξικοπήματος, τόνισε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος. Υπό κράτηση τέθηκε εν τω μεταξύ και ο ανιψιός του Φετουλάχ Γκιουλέν, Μοχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, συνελήφθη στο Ερζερούμ, στα βορειοανατολικά της Τουρκίας, και έχει μεταφερθεί στην Άγκυρα για ανάκριση.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν σχεδιάζει να παρατείνει πέρα από τους τρεις μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που τέθηκε σε ισχύ σε όλη τη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα. «Ο στόχος μας είναι ότι δεν πρέπει να παραταθεί, αλλά αν προκύψει η ανάγκη ασφαλώς και θα παραταθεί», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ATV.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως καταργείται η προεδρική φρουρά. «Δεν θα υπάρχει πλέον προεδρική φρουρά, δεν υπάρχει λόγος, δεν υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ο Γιλντιρίμ. Αξίζει να σημειωθεί πως η προεδρική φρουρά αριθμεί έως και 2.500 μέλη, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον 283.

Παράλληλα, κοινή εκδήλωση πραγματοποίησαν χθες βράδυ οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος AKP και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, που συνήθως συγκρούονται μεταξύ τους. Η διαδήλωση αυτή, που στόχο είχε την «προάσπιση της δημοκρατίας», πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Τους κάρφωσε ο Ιμάμης
Την ίδια ώρα, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν αποκάλυψε σε κατάθεσή του ο γκιουλενικός ιμάμης της στρατοχωροφυλακής Χασάν Μπεκτάς, χαρακτηρίζοντας την κοινότητα Γκιουλέν ως μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο ιμάμης Μπεκτάς, ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς, ανέφερε ότι τη σύζυγό του τη γνώρισε μέσω της κοινότητας Γκιουλέν και πως μεταξύ τους οι ιμάμηδες της οργάνωσης επικοινωνούσαν μέσω ενός προγράμματος που κατέβαζαν στα τάμπλετ τους. Ο ιμάμης Μπεκτάς, ο οποίος καταζητείται σχετικά με τις έρευνες στα φορτηγά της ΜΙΤ και παραδόθηκε τελικά, ανέφερε επίσης στην κατάθεσή του ότι με την οργάνωση είχε σχέσεις από το 1998 και αργότερα κατά τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο το 2000 έμεινε σε σπίτι της κοινότητας στην Κόνια.

Σε εκείνα τα σπίτια παρακολουθούσαν τακτικά βίντεο με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και διάβαζαν τα βιβλία του. Στη συνέχεια άρχισε να διδάσκει στα σχολεία Γκιουλέν και του έδωσαν το ψευδώνυμο «Ακίφ». Ο ιμάμης παραδόθηκε στην αστυνομία και έδωσε όσα στοιχεία γνώριζε για τους ιμάμηδες της οργάνωσης.

Προκάλεσαν μεγάλο κακό
O στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δηλώνει ότι οι στρατιώτες που ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος προκάλεσαν «μεγάλο κακό» στη χώρα. Παράλληλα, τόνισε ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις σοβαρότερες των ποινών, ενώ υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός θα εξακολουθήσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, με αποφασιστικότητα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν χθες στη διάρκεια επίσκεψης του στρατηγού στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα, προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές που έγιναν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ακάρ είχε χθες το απόγευμα συνάντηση και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιπλέον, σε μία άλλη ασυνήθιστη εξέλιξη υποταγής, ο αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας σε ανακοίνωσή του τονίζει την «απόλυτη υποταγή του» στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, μετά τη συμμετοχή αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας στην προσπάθεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ανησυχούν οι Αυστριακοί
Την ανησυχία του ως προς τη διατήρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στο προσφυγικό εξέφρασε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ, σε συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο του Σαββατοκύριακου της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard».

«Εάν η συμφωνία μπορεί να διατηρηθεί, όταν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, «και κανείς δεν ξέρει, εάν στο επόμενο διάστημα δεν έλθουν οι πρώτοι πρόσφυγες και από την ίδια την Τουρκία», ενώ προσθέτει πως του προξενεί ανησυχία η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν είχε προειδοποιήσει ήδη την περασμένη Δευτέρα πως προπάντων η Ελλάδα, αλλά επίσης και ολόκληρη η ΕΕ, θα είχαν πρόβλημα, σε περίπτωση επιστροφής στην παλιά κατάσταση στο προσφυγικό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα