Τούρκος συγγραφέας: Δεν υπάρχει ανάπτυξη της δημοκρατίας

Το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι πλέον παρελθόν, δήλωσε ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Diet Zeit αναφέροντας ότι είναι πολύ απογοητευμένος.

Ο Ορχάν Παμούκ στην συνέντευξή του είπε ότι τα χρόνια μεταξύ 2002 και 2009 ήταν αισιόδοξος και πίστευε πως όταν η Τουρκία κατάφερνε να ενταχθεί στην ΕΕ θα μπορούσαν να συζητούν το κάθε θέμα.Ο Τούρκος συγγραφέας είπε ότι ποτέ δεν

πίστεψε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για τον ισλαμικό κόσμο, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι δεν αναπτύχθηκε η δημοκρατία στον βαθμό που η χώρα έχει πλουτίσει και ότι αυτά τα δύο δεν προχώρησαν ταυτόχρονα.Για την διαφθορά είπε ότι εξαιτίας της το πολιτικό ισλάμ έχει χάσει πλήρως το μυστήριο. Όπως είπε κάποτε οι ισλαμιστές της Τουρκίας ήταν επαρχιώτες των χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας, θυμωμένοι οι οποίοι δεν ξεχνούσαν αυτά που τους έκαναν. Τώρα έπειτα από 12-13 χρόνια έχουν γίνει οι ίδιοι μέλος του διοικητικού προσωπικού. Τους ενδιαφέρουν περισσότερο τα χρήματα από την θρησκεία.Ερωτηθείς γιατί δεν τα βλέπει αυτά ο λαός, ο Ορχάν Παμούκ απάντησε ότι τα βλέπει αλλά επειδή η οικονομία πάει καλά δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Πρόσθεσε ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες - και η Τουρκία είναι μια από αυτές- οι άνθρωποι δεν ασχολούνται με την δημοκρατία.

Τους ενδιαφέρει περισσότεροι η ανάπτυξη της οικονομίας. Οι άνθρωποι κάθε μέρα διαβάζουν ειδήσεις διαφθοράς αλλά όσο είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν δέκα χρόνια, στηρίζουν την κυβέρνηση .

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα