Τουρκική Βουλή: Η Κύπρος στη συζήτηση για αλλαγή Συντάγματος

ΓΡΑΠΤΗ ερώτηση προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, σχετικά με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, που έχουν «καταληφθεί από την Ελλάδα», υπέβαλε χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αλλαγή του τουρκικού συντάγματος, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Aϊτούν Τσιράι.

Συγκεκριμένα, ο Αϊτούν Τσιράι ζητά από τον Τούρκο Πρωθυπουργό να του απαντήσει γραπτώς -μεταξύ άλλων- στα εξής ερωτήματα:
* Είναι αλήθεια ότι 18 τουρκικά νησιά και μία τουρκική βραχονησίδα, που δεν δόθηκαν

με τη συνθήκη της Λωζάννης, έχουν παραδοθεί στον ελληνικό στρατό;
* Είναι αλήθεια ότι δεν έχει δοθεί καμία νότα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα για το ότι σκοτώνει, συλλαμβάνει, δικάζει πολίτες μας που πλέουν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα της Τουρκίας;
* Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν ασκήσεις μέσα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και εδάφη;
* Είναι αλήθεια ότι τα τουρκικά αεροπλάνα και ελικόπτερα παρενοχλούνται από τα ελληνικά;
* Είναι αλήθεια ότι στα νησιά αυτά, που είναι τουρκικά, μπορεί να πάει κάποιος Τούρκος μόνο με διαβατήριο;
* Είναι αλήθεια ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, για να περάσει από το Αϊδίνιο στο νησί Μαράθι, του ζητήθηκε διαβατήριο;
* Τι απαντάτε ως Πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας για το ότι απαιτείται διαβατήριο και υπάρχει ελληνική σημαία σε τουρκικά εδάφη;
* Όσον αφορά το Κυπριακό, πώς σκέφτεστε να εμποδίσετε την προσπάθεια να καταργηθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό;
___________________
Ενδιαφέρον από BBC για τα τεκταινόμενα στη Διάσκεψη

ΤΗΣ ΔΟΝΑΣ ΚΑΠΑΡΤΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ διπλωμάτες συναντώνται με τους «αντίπαλους ηγέτες της εθνικά μοιρασμένης Κύπρου», για τις συνομιλίες που τα ΗΕ χαρακτηρίζουν ως η καλύτερη ευκαιρία για επανένωση του νησιού μετά από τέσσερεις δεκαετίες διαίρεσης, γράφει σε χθεσινό του άρθρο το BBC. Στο άρθρο γίνεται βεβαίως αναφορά και στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Boris Johnson και των ομολόγων του από Ελλάδα και Τουρκία.

Ο στόχος, γράφει το BBC, είναι οι δύο πλευρές να μοιράσουν τη δύναμη σε ομοσπονδία δύο πολιτειών (two-state federation). Αναφορά κάνει και στην ανταλλαγή χαρτών, καθώς και στην ισχυρή παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, το πρώτο του ταξίδι με τον νέο αυτό ρόλο.

Στη συνέχεια, υπενθυμίζει μερικά εκ των όσων είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε κατά την πρώτη μέρα στη Γενεύη, ότι δηλαδή η συμφωνία είναι πιθανή και πως είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα ζητήματα. Προτού κάνει ιστορική αναφορά στο Κυπριακό, το BBC δεν παραλείπει και την κρύπτη στην οποία έχουν κλειδωθεί οι χάρτες.

Το BBC επέδειξε το ενδιαφέρον του για τα όσα ιστορικά συμβαίνουν για τη χώρα μας όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο, κυρίως δεδομένου του ρόλου της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης.

Keywords
Τυχαία Θέματα