Τουρκικά ΜΜΕ: «ΘΑΝΑΤΟΣ» - Το προηγμένο ‘αόρατο’ αμερικανικό όπλο

Το νέο αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τεχνολογίας stealth που πήρε το όνομά του από την ελληνική γλώσσα σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Εμπνευσμένο από την Ελλάδα, ιδού το πιο προηγμένο stealth drone των ΗΠΑ», γράφει σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγέ, σχολιάζοντας ότι «οι υπερδυνάμεις, οι οποίες επενδύουν μακροπρόθεσμα στην αμυντική βιομηχανία, εστιάζουν στις τεχνολογίες μη επανδρωμένων όπλων με την αύξηση των περιφερειακών συγκρούσεων στον κόσμο. Οι ΗΠΑ

έχουν αρχίσει να επισκευάζουν τα παλιά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους».

Η Τουρκιγέ υποστηρίζει ότι «τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο πολύ-χρησιμοποιημένα όπλα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και στην κρίση στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ, οι οποίες χρηματοδοτούν το Ισραήλ και την Ουκρανία όσον αφορά τα πυρομαχικά, ενισχύουν τεχνικά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

«Ανακοινώθηκε η ανάπτυξη του Thanatos, του πολυαναμενόμενου και πιο προηγμένου stealth drone της αμερικανικής εταιρείας Kratos Defence and Security με έδρα την Καλιφόρνια», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ βλέπουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνοδοιπόρο των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο των σχεδίων τους για την αεροπορική κυριαρχία επόμενης γενιάς (NGAD).

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν εξαιρετικά προηγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που μπορούν να πετούν σε μεγάλες αποστάσεις, να πλήττουν στόχους και να επιστρέφουν στη βάση».

Το ‘ΘΑΝΑΤΟΣ» θα χρησιμοποιηθεί με το B-21

Η ανάπτυξη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Thanatos, που πήρε το όνομά του από την ελληνική μυθολογική μορφή που συμβολίζει τον θάνατο, είναι γνωστή από το 2019.

Το Thanatos είναι ένα αεροσκάφος χωρίς ουρά, με μύτη φτυάρι και άκρη που μοιάζει με πλατύπους, που εκτείνεται πάνω από την εξάτμιση.

Το βαθύ σαγόνι και οι εσοχές του βοηθούν το drone να μείνει μακριά από τα ραντάρ, ενώ η κλειστή ουρά έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τον εντοπισμό του από υπέρυθρες ακτίνες. Οι πτέρυγες σε σχήμα διαμαντιού παρέχουν λιγότερη αντίσταση καθώς το drone ταξιδεύει με υπερηχητικές ταχύτητες.

Το Thanatos θα μεταφέρει πυραύλους αέρος-αέρος και έξυπνα πυρομαχικά μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη B-21.

Keywords
Τυχαία Θέματα