Τουρκία-Δημοσκόπηση: Το ΑΚΡ αιμορραγεί προς Μπαχτσελί–Η Ακσενέρ καταποντίζεται

Ανατροπές στο εκλογικό τοπίο της Τουρκίας δείχνει νέα έρευνα της Piar Research για τη θέση των κομμάτων 6 μήνες μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά ψήφου των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΑΚΡ 32%

CHP: 27,2%

MHP: 15,3%

HEDEP: 8,1%

İYİ: 5%

YENIDEN REFAH: 4,9%

ZAFER: 2,6%

TİP: 2,2%

Η έρευνα δείχνει εντυπωσιακή άνοδο του εθνικιστή Μπαχτσελί (ΜΗΡ) έναντι ακόμη και του κυβερνώντος κόμματος

ΑΚΡ, που βλέπει τα ποσοστά να αναδιπλώνονται πάλι γύρω στο 30%, και παράλληλα απροσδόκητη καταπόντιση του κόμματος της Ακσενέρ.

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία Τουρκίας-Ελλάδας: Θα χτιστεί γέφυρα «φιλίας» πάνω στον Έβρο

Πιο συγκεκριμένα:

ΑΚΡ: Το κυβερνών κόμμα χάνει ραγδαία ψήφους, οι οποίες ρέουν κυρίως στα εθνικιστικά κόμματα όπως το MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το κόμμα Νέας Ευημερίας (Yeniden Refah).

MHP: Αξιοπρόσεκτη η τάση των ψηφοφόρων προς τον Μπαχτσελί. Έλαβε 10,3% στις εκλογές της 14ης Μαΐου, αλλά τώρα αυξάνει τις ψήφους του κατά 5 μονάδες.

IYI: Το Καλό Κόμμα, το οποίο κλονίζεται από μαζικές παραιτήσεις, έλαβε το 9,9% των ψήφων στις εκλογές της 14ης Μαΐου, αλλά τώρα φαίνεται να έχει χάσει τις μισές ψήφους του. Τις 3 μονάδες τις έχασε ειδικά μετά το συνέδριο του CHP.

CHP: Η απαισιόδοξη ατμόσφαιρα που επικρατούσε πριν από το συνέδριο έχει διαλυθεί. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αύξησε το ποσοστό του κατά 1,4 μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.

Η παρουσία στο κοινοβούλιο κομμάτων όπως το Deva του Αλί Μπαμπατζάν, το Gelecek του Αχμέτ Νταβούτογλου, το Saadet του Καραμολάογλου, το ακροδεξιό HüdaPar, το Δημοκρατικό Κόμμα και το DSP, τα οποία δεν συμμετείχαν στις εκλογές με δικές τους λίστες, δεν ήταν αρκετή για να αυξήσει τα ποσοστά τους και να δημιουργήσει μια νέα εκλογική βάση.

Το σύνολο των ψήφων του φιλο-κουρδικού HEDEP και του αριστερού TIP δείχνει ότι η συμμαχία αυτή διατηρεί τη δύναμή της και τον κομβικό της ρόλο.

Το μόνο κόμμα από τη δεξιά αντιπολίτευση που αύξησε τις ψήφους του ήταν το Κόμμα της Νίκης λόγω της επίδρασης της διάλυσης του Καλού Κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα