Τουρκία: Υπό προϋποθέσεις η εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ

Οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν θα ομαλοποιηθούν μέχρις ότου η χώρα εκπληρώσει τους όρους που θέτει η Τουρκία, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, η Άγκυρα διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Τελ Αβίβ το 2010 μετά που οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς την αποκλεισμένη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας

Προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, η Τουρκία

ζήτησε από το Ισραήλ να απολογηθεί για το περιστατικό, να πληρώσει αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και να άρει τον οκτάχρονο αποκλεισμό της Γάζας.

Ο Προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι μόνο με την εκπλήρωση των όρων αυτών θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ. "Η Τουρκία δεν εγκαταλείπει και δεν έχει αλλάξει αυτούς τους όρους” είπε.

Ο πρώτος όρος εκπληρώθηκε το 2013 όταν ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη για την επίθεση στον τότε Τούρκο πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν έχουν συμφωνήσει στο κατά πόσον θα καταβληθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων. Ο κ. Καλίν είπε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα των αποζημιώσεων, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε φτάσει σε σημείο για να βάλουμε την υπογραφή μας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της Γάζα, ο Καλίν είπε: «Η θέση της Τουρκίας για την απελευθέρωση, τη δικαιοσύνη και τον τίμιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης είναι σαφής."

Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι αλληλέγγυα προς την Παλαιστίνη, είπε ο Καλίν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα