Τουρκία: Πρόσκληση στο κουρδικό κόμμα από το CHP

"Βλέπω ότι κανείς δεν σκέφτεται μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς τη συμμετοχή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ενγκίν Αλτάι καλώντας το φιλοκουρδικό κόμμα HDP να συμμετάσχει σε αυτή την κυβέρνηση αναλαμβάνοντας ευθύνη.

Ο Ενγκίν Αλτάι απαντούσε σε δήλωση του συμπροέδρου του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ο οποίος είχε πει νωρίτερα σήμερα ότι αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μαζί με το CHP

σχηματίζουν κυβέρνηση συνασπισμού με βάση της αρχές τους κόμματός του τότε θα τους στηρίξουν.

"Αν το HDP θα δώσει στήριξη ας έρθει τότε και ας μπει μέσα στην κυβέρνηση συνασπισμού, ας αναλάβει ευθύνη", είπε ο αντιπρόεδρος του CHP.

Πάντως ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ακόμη δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Σήμερα όμως ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο και η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: ΑΚΡ 258 έδρες, CHP 132, MHP 80 και HDP 80. Το ΑΚΡ έλαβε 40,87%, το CHP 24,95%, το MHP 16,29% και το HDP 13,12%.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε πέντε μέρες θα συνέλθει η τουρκική εθνοσυνέλευση για να ορκιστούν οι βουλευτές και πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να δώσει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα