Τουρκία: Ουιγούρος μάλλον ο δράστης του Ρέινα

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βεϋσί Καϋνάκ, χωρίς να το επιβεβαιώσει 100%, είπε ότι οι πιθανότητες ο μακελάρης στο κλαμπ Ρέινα να είναι Ουιγούρους Τούρκος (μία τουρκική φυλή στην κεντρική Ασία), είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μιλιέτ» σήμερα, ο δράστης, τρεις ημέρες πριν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, είχε νοικιάσει ένα σπίτι στην περιοχή Μπασάκσεχίρ (έξω από την Κωνσταντινούπολη) και μάλιστα σε συγκρότημα κατοικιών (εκεί μένουν μεσαία και ανώτερη τάξη

Τούρκων).

Το απόγευμα της παραμονής της πρωτοχρονιάς, γύρω στις 17:30 έφυγε από αυτό το σπίτι και μετέβη στην περιοχή Ζεϋτίνμπουρνού, προκειμένου να συναντήσει κάποιον ή κάποιους άλλους. Η Αστυνομία μετά το μακελειό στο Ρέινα εισέβαλε σε αυτό το σπίτι που πήγε ο δράστης, αλλά ήταν άδειο.

Τώρα η Αστυνομία ψάχνει να βρει γιατί πήγε να μείνει σε αυτό το σπίτι και με ποιον/ποιους συναντήθηκε. Λέγεται ότι κουβάλησε στο Ζεϋτίνμπουρνού μία βαλίτσα και ένα σακίδιο πλάτης.

Μετά την επίθεση άλλαξε 4 ταξί, αναφέρει σήμερα η «Μιλιέτ». Μόλις έφτασε πίσω στο Ζεϋτίνμπουρνού πήγε στο καφέ «Μουράτπασά» κι εκεί πέρασε τη νύχτα. Η αστυνομία έχει φτάσει στα ίχνη του μέχρι τα ξημερώματα, αλλά από το πρωί και μετά δεν γνωρίζει τις κινήσεις του.

Το μόνο που γνωρίζει, είναι ότι στις 10:00 το πρωί συναντήθηκε έξω από το καφέ με κάποιον άλλον και περπάτησαν για λίγο μαζί. Έπειτα μπήκε σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο αναζητείται μαζί με τον οδηγό του και έφυγαν. Από τότε τα ίχνη των τριών χάθηκαν.

Η τουρκική αστυνομία, ωστόσο, έχει φτάσει και στο τηλέφωνό του και ψάχνοντας στις καταχωρήσεις του βρήκε ένα γνωστό όνομα για εκείνη. Πρόκειται για τον Τατζίκ Ιλίας, που το πραγματικό του όνομα είναι Μουχάμεντ Κερίμ. Είναι Ουζμπέκος και στις αρχές Δεκέμβρη είχε συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Εντόπισε, επίσης, ένα ακόμα όνομα, τον Ιλίας Μαμασαρίποφ, ο οποίος συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση στο Ρέινα. Όπως διαπιστώθηκε από τις καταθέσεις, ο δράστης μιλάει αραβικά, ρωσικά και ουζμπεκικά, ενώ κατέφθασε από το Ικόνιο με άλλα δύο άτομα, τα οποία αναζητά επίσης η Αστυνομία.

Η Αστυνομία έμαθε επίσης ότι ο δράστης έζησε για κάποια περίοδο στο Πακιστάν (στην περιοχή Λιβάρα) κι έπειτα πέρασε στο Ιράν. Εκεί συνελήφθη ως τρομοκράτης, αλλά κατάφερε και το έσκασε. Με βοήθεια άλλων έφτασε στο Άγρι (Αραράτ) κι από εκεί μπήκε στην Τουρκία.

Στην Κωνσταντινούπολη έμεινε για λίγο και στην περιοχή Σεφάκιοι, όπου ήρθε σε επαφή με τον Γιουσούφ Χότζα και άρχισε την εκπαίδευσή του στον ISIS. Αυτά τα μαθήματα μάλιστα και οι συνεννοήσεις γίνονταν μέσω της εφαρμογής WhatsApp και Telegram.

Keywords
Τυχαία Θέματα