Τέλος εποχής για Νταβούτογλου: 22 Μαΐου συνέδριο του AKP

Στις 22 του Μάη 2016 καθορίστηκε το έκτακτο συνέδριο του AKP, στο οποίο θα γίνει η εκλογή του νέου ηγέτη του κόμματος.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ο Νταβούτογλου παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Στη συνέντευξη τύπου ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι καθορίστηκε το συνέδριο του AKP στις 22 του Μάη και ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία του κόμματος, κάτι που αυτομάτως τον θέτει εκτός Πρωθυπουργικού αξιώματος. Όπως είπε

ο ίδιος θα παραμείνει απλό μέλος του AKP.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προέκυψε μετά τις διαφωνίες που είχε ο Νταβούτογλου με τον Πρόεδρο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά χειρισμούς και εξελίξεις στο προσφυγικό αλλά και σε σχέση με τους Κούρδους. Ο ίδιος ο Νταβούτογλου μίλησε για αναγκαιότητα παραχώρησης της θέσης του και όχι για επιλογή του.

Αυτό που θεωρείται πιθανό είναι ότι υποψηφιότητα για αρχηγός και μέλλων πρωθυπουργός θα θέσει μόνο ένας στο έκτακτο συνέδριο, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ που είναι τώρα Υπουργός Μεταφορών.

Σύμφωνα με στενό σύμβουλο του Ερντογάν, ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει πιο στενή και ουσιαστική σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν για να επέλθει η σταθερότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και την οικονομία της χώρας.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Νταβούτογλου οι εξελίξεις φαίνεται να έχουν πάρει μια ραγδαία μορφή.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν μετά τη συνέντευξη τύπου του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα