Τουρκία: Κανένα νόημα στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ο ΟΗΕ προδικάζει τι θα ακολουθήσει στην ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό, χρησιμοποιώντας εκφράσεις στο ψήφισμα για την ανανέωση της εξάμηνης θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αυτή είναι η θέση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι η ανανέωση της θητείας δεν έχει κανένα νόημα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ λαμβάνει υπόψη τα παρακάτω δεδομένα, προκειμένου να εξάγει το ανωτέρων συμπέρασμα:

Η Διάσκεψη για την Κύπρο

ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα αποτέλεσμα στις 7 Ιουλίου 2017, όπως ξεκάθαρα ανακοίνωσε και ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ.

Στην περιοδική του έκθεση για την UNFICYP, με ημερομηνία 10 Ιουλίου, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την Κύπρο χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, ο Γ.Γ. κάλεσε τα μέρη, και ειδικά τους δύο Ηγέτες στο νησί, να σκεφτούν σοβαρά όσον αφορά το αποτέλεσμα αλλά και την πορεία της διαδικασίας από εδώ και πέρα.

Έτσι, «δεν έχουν νόημα στην απόφαση για παράταση της θητείας της UNFICUP εκφράσεις που προδικάζουν τί θα επακολουθήσει την επόμενη περίοδο. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύσταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η Τουρκία θα συνεχίσει και από δω και πέρα να εξετάζει βήματα για λύση του Κυπριακού με οδηγό τη βούλησή της για εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο Κυπριακό και τις παρατηρήσεις της σχετικά με την πορεία της διαδικασίας μέχρι σήμερα», αναφέρει. .

Εν τω μεταξύ, το «Υπουργείο Εξωτερικών» στα κατεχόμενα εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναφορικά με την άμεση, όπως αναφέρεται, κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο κ. Έιντε παραβίασε την αρχή της αμεροληψίας που διέπει την αποστολή καλών υπηρεσιών και αγνόησε «ιστορικές πραγματικότητες», υπερβαίνοντας τους όρους εντολής του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Ειδικός Σύμβουλος «δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε ουσιώδη ζητήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα