Τουρκία: Δεν πάνε δικαστήριο οι Υπουργοί που παραιτήθηκαν

Δεν παραπέμπονται στο Ανώτατο Δικαστήριο οι τέσσερις πρώην Υπουργοί οι οποίοι είχαν παραιτηθεί πέρσι για σκάνδαλα διαφθοράς όπως αποφάσισε η τουρκική Εθνοσυνέλευση, ωστόσο κατά τη μυστική ψηφοφορία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είχε απώλειες από 22 μέχρι 48 ψήφους. Βουλευτής του κόμματος δήλωσε ότι θα βρουν τους “προδότες βουλευτές” εντός 48 ωρών και θα γίνει εκκαθάριση στο κόμμα.

Η μυστική

ψηφοφορία έγινε χθες βράδυ στην παρουσία των τριών εκ των τεσσάρων πρώην Υπουργών: Οικονομίας Ζαφέρ Τσάλαγιαν, Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, ΕΕ Έγκεμεν Μπαγίς και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Οι παραιτήσεις τους έγιναν έπειτα τις συλλήψεις των υιών τριών εκ των Υπουργών στις 17 Δεκεμβρίου του 2013 και τις αποκαλύψεις για τεράστια ποσά χρημάτων που διακινούνταν από επιχειρηματίες σε πολιτικούς μέσα σε κούτες παπουτσιών. Οι συζητήσεις για παραπομπή των τεσσάρων πρώην Υπουργών στο Ανώτατο Δικαστήριο έληξαν τελικά χθες βράδυ με την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Υπήρχε ήδη απόφαση ειδικής Επιτροπής της Βουλής ότι δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία για παραπομπή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στην ψηφοφορία για τον Ζαφέρ Τσάλαγια 242 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του και 264 εναντίον. Το ΑΚΡ είχε 38 απώλειες.

Στην ψηφοφοράι για τον Μουαμέρ Γκιουλέρ 241 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής και 258 εναντίον. Το ΑΚΡ είχε 44 απώλειες. Για τον Έγκεμεν Μπαγίς ψήφισαν 245 υπέρ της παραπομπής και 255 εναντίον. Το ΑΚΡ είχε τις μεγαλύτερες απώλειες που έφτασαν τις 48.

Για τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ ψήφισαν 219 υπέρ της παραπομπής και 288 εναντίον. Το ΑΚΡ είχε 22 απώλειες.

Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος απουσίαζε στο Λονδίνο, ενώ από τους πρώην Υπουργούς δεν συμμετείχε ο Ζαφέρ Τσάλαγιαν λόγω του θανάτου της μητέρας του.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης κρατούσε πανό που έλεγε "Ακόμη και αν ήταν η κόρη μου Φατμά που έκανε την κλεψιά θα την τιμωρούσα οπωσδήποτε. Προφήτης Μωάμεθ".

Ο βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΜΗΡ) Βουράλ δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να πάρει 276 ψήφους και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί, είπε ο Βουράλ. Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης χειροκρότησαν τον Βουράλ.

Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΡ Σαμίλ Ταγιάρ ο οποίος δήλωσε αμέσως μετά την πρώτη ψηφοφορία: "Ανάμεσά μας υπάρχουν προδότες". Ο βουλευτής είπε ότι "η συμμορία προδοτών που βρίσκονται ανάμεσά μας έκαναν επιχείρηση εναντίον του Ερντογάν. Δεν πέτυχαν το σκοπό τους αλλά προσπάθησαν να κάνουν μια πολιτική επιχείρηση". Είπε ακόμα ότι εντός 48 ωρών θα βρουν ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές και θα γίνει εκκαθάριση στο κόμμα.

Εδώ και ένα χρόνο υπήρχε μεγάλη συζήτηση για το ποιος είναι ο αριθμός των βουλευτών εντός του ΑΚΡ τους οποίους ελέγχει το κίνημα Γκιουλέν το οποίο είχε ξεκινήσει την επιχείρηση στις 17 Δεκεμβρίου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα