Τουρκία & ψευδοκράτος δεν κάνουν πίσω σε ασφάλεια-εγγυήσεις

Τις παρούσες θέσεις τους στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα διατηρήσουν στο Crans-Montana, Άγκυρα και ψευδοκράτος.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τις επαφές Ακιντζί με Ερντογαν και Γιλντιρίμ, με την τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι στην Ελβετία δεν θα υποχωρήσουν, προσθέτοντας ότι για τους Τ/κ η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ και πως το τελευταίο διάστημα το θέμα αυτό δημιούργησε σύγχυση.

«Γίνεται σκοπίμως προσπάθεια να προβληθεί το θέμα

της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια της μίας πλευράς του νησιού, δηλαδή της βόρειας Κύπρου. Στο νησί υπάρχει μια εγγύηση. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις δεν εγκαταλείπονται. Η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί δεν εγκαταλείπεται. Η ε/κ πλευρά τάσσεται εναντίον των εγγυήσεων αλλά δεν γίνονται καν νομικές διαδικασίες εναντίον για τις επιθέσεις που έγιναν την τελευταία χρονιά εναντίον Τ/κ», αναφέρει.

Στη συνέχεια τονίζει ότι σε μια τέτοια κατάσταση κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει να υπάρξουν υποχωρήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού.

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ, οι Τ/κ και όλα τα κόμματα στο ψευδοκράτος, δηλώνουν ότι χρειάζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας.

Όπως υποστηρίζεται, ο Μουσταφά Ακιντζί προσπαθεί να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με λογικό τρόπο αλλά «η αδιάλλακτη στάση της Ε/κ πλευράς είναι εκεί».

Για τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «κυνηγά την καριέρα του και δεν θέλει να δώσει την εικόνα ότι άφησε στην μέση το Κυπριακό. Δεν μπορούν να γίνουν απαράδεκτα βήματα για την καριέρα του Έιντε».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι Ε/κ εφάρμοσαν το παιχνίδι τους στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και στο θέμα του εδαφικού και του χάρτη, προσθέτοντας ότι μετά το δημοψήφισμα του 2004 ο ε/κ τομέας που έγινε μέλος της ΕΕ ακολούθησε την αντίληψη του «ό,τι αποσπάσουμε στο τραπέζι είναι κέρδος για μας».

«Οι Ε/κ συνεχώς θέλουν έδαφος για το ομόσπονδο κράτος. Έχουν πάθει εμμονή με την Μόρφου. Οπωσδήποτε θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι της Μόρφου. Αυτή δεν είναι μια προσέγγιση που μπορεί να γίνει αποδεχτή. Υπάρχει μια κατάσταση να κάνει συνεχώς τις υποχωρήσεις η Τ/κ πλευρά», επισημαίνεται.

Οι διπλωματικές πηγές είπαν ότι κανείς δεν θα πει «ναι» σε μια συμφωνία που δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα, την ισότητα, την ασφάλεια των Τ/κ.

«Λέγεται ότι αυτό το πρόβλημα συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια. Μπορεί να συνεχιστεί για άλλα 50 χρόνια αλλά κανείς δεν υποχωρεί από τα δικαιώματα των Τ/κ. Η κατάσταση θα συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο», τονίζεται, ενώ εκφράζεται η άποψη ότι δεν θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στο τραπέζι για να κρατήσουν τους Ε/κ στο τραπέζι και να δώσουν την εικόνα ότι «οι Ε/κ παρουσιάζουν προβλήματα».

«Είναι λάθος να προσπαθήσεις να κάνεις υποχωρήσεις για να δει η διεθνής κοινότητα ότι κάναμε βήμα. Η αντίληψη του ‘ας κάνουμε εμείς πρόταση, οι Ε/Κ άλλωστε δεν θα το δεχτούν’ δεν είναι σωστή. Οι θέσεις πρέπει να διατηρηθούν καθαρές απέναντι στην διεθνή κοινή γνώμη», είπε η ίδια πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα