Τον Ιανουάριο θα προσδιοριστεί η δόση προς την Ελλάδα

Έκκληση στην Ελλάδα για εκτέλεση των "prior actions" εκγαίρως για να υπάρξει έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου απηύθυναν Eurogroup Κομισιόν και ESM, αλλά το τελικό ύψος της δόσης που θα λάβει η χώρα θα προσδιοριστεί αργότερα.

"Εχουμε καλά νέα από την Αθήνα", δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του οργάνου,

καθώς η σκληρή δουλειά που έγινε από τους θεσμούς και την κυβέρνηση οδήγησαν στο Staff Level Agreement, σημείωσε επισημαίνοντας ότι τα επόμενα βήματα είναι η εφαρμογή των "prior actions", με ένα μεγάλο μέρος πριν τα Χριστούγεννα και το υπόλοιπα την νέα χρονιά.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση και ότι εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν δικαστικές εμπλοκές. «Η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι το SLA ήρθε μετά από πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις. "Δώσαμε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση. Δεν υπήρξε ξανά τόσο ομαλή διαδικασία διαπραγματεύσεων κάτι που προφανώς είναι πολύ καλό νέο. Κοιτάζουμε τώρα την δουλειά που πρέπει να γίνει για την ολοκλήρωση του προγράμματος", τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα δήλωσε πως θα καλυφθούν το συντομότερο δυνατό. "Κατανοώ πως το βασικό πακέτο θα υιοθετηθεί πριν τα Χριστούγεννα και τα επόμενα μετά", επεσήμανε. "Το τέλος της αξιολόγησης μπορεί να έρθει στις 22 Ιανουαρίου, κάτι που δεν είναι μόνο επιθυμητό αλλά και εφικτό, σημείωσε.

"Όλοι αποδέχονται την υπεραπόδοση".

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ο Πιέρ Μοσκοβισί στάθηκε στο ότι όλοι οι θεσμοί αποδέχονται την «κατά πολύ» υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που ήταν για φέτος 1,75% του ΑΕΠ. Υπάρχει συμφωνία και για το 2018 που ο στόχος είναι 3,5% του ΑΕΠ.

Στάθηκε στο ότι έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα που ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο

Ρέγκλινγκ: Τονώνεται η εμπιστοσύνη

Χαρούμενος για το SLA, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, λέγοντας ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, ενώ τονώνει την εμπιστοσύνη στις αγορές.

Στάθηκε στην ανακοίνωση του Ταμείου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος από τα οποία δεν προκύπτει κόστος για τα κράτη μέλη της ΕΕ. σημειώνοντας ότι επιτεύχθηκε μεγαλύτερο όφελος (25 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060 αντί για 20 που αναμένονταν).

Σύμφωνα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ τα παραπάνω δεν αλλάζουν κάτι σε ότι αφορά τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που θα υιοθετηθούν αν απαιτηθεί. Ο Επικεφαλής του ESM σημείωσε δε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να λάβει μέχρι το τέλος του προγράμματος 18 δις ακόμη, συνδεδεμένα με αυτήν και την επομένη (και τελευταία αξιολόγηση)

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα