Το ξέπλυμα Μάναφορτ περνούσε και από Κύπρο;

Μετά την υπόθεση φοροδιαφυγής του Αμερικανού Browder, η Κύπρος εμπλέκεται, βάσει κατηγορητηρίου ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου, σε σκάνδαλο διακίνησης μαύρου χρήματος δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προκαλεί τριγμούς μέχρι τον Λευκό Οίκο.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλτ Τράμπ, Πολ Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, Ρικ Γκέϊτς. Εμπλέκονται σε διακίνηση μαύρου χρήματος από την Ουκρανία,

μέσω υπεράκτιων εταιρειών που ήταν εγγεγραμμένες σε Κύπρο, Σεϊχέλες, Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες.

Στο κατηγορητήριο καταγράφονται 12 κυπριακές εταιρείες, εκ των οποιών κάποιες παραμένουν ενεργές.

Βάσει του κατηγορητηρίου, συνολικά $75 εκατ. διακινήθηκαν μέσω υπεράκτιων λογαριασμών, εκ των οποίων τα $18 εκατ. χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα.

Μεταξύ 2008 και 2014, πραγματοποιήθηκαν 200 συναλλαγές αξίας $10,4 εκατ., οι οποίες δεν δηλώθηκαν ποτέ στις αμερικανικές Αρχές. Όλες οι συναλλαγές αφορούν ανακαινίσεις σπιτιών, αγορά ρούχων και αυτοκινήτων.

Επίσης, ποσό ύψους $6,4 εκατ.

δαπανήθηκε για την αγορά σπιτιών σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια, αποκλειστικά μέσω κυπριακών εταιρειών.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι αμερικανικές Αρχές απέστειλαν στην Κύπρο δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής για στοιχεία. Μέχρι στιγμής, βάσει έγκυρης πηγής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ικανοποίησε τις περισσότερες ζητηθείσες πληροφορίες, με τη διερεύνηση να συνεχίζεται.

Τα κυπριακής προέλευσης στοιχεία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην υπό εξέλιξη δίκη εναντίον του Πολ Μάναφορτ.

Δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν την υπόθεση Μάναφορτ, επιχειρούν εκ νέου να δημιουργήσουν τη λανθασμένη εικόνα ότι ακόμη και σήμερα η Κύπρος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Έρευνα του ΣΙΓΜΑ, το οποίο επικοινώνησε και με έγκυρες πηγές στο εξωτερικό, δίνει τη σωστή διάσταση, ότι οι δηλαδή οι κυπριακές τράπεζες, οι οποίες, από το 2013, έχουν σκληρύνει την στάση τους έναντι του ξεπλύματος, ενήργησαν άμεσα και αποτρεπτικά στην υπόθεση Μάναφορτ.

Μάλιστα, οι κυπριακές τράπεζες έλαβαν τα μέτρα τους, πριν από το 2014, όταν ξέσπασε το όλο το σκάνδαλο, έπειτα από πολιτική αγωγή που καταχώρισε εναντίον του Μάναφορτ, πρώην συνεργάτης του.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, το 2012, η πρώην Λαϊκή ακύρωσε έξι με επτά λογαριασμούς εταιρειών που συνδέονται με τον Μάναφορτ,

με αφορμή ύποπτες συναλλαγές που ενεργοποίησαν τον εσωτερικό μηχανισμό της για πάταξη ξεπλύματος χρήματος.

Το ίδιο έπραξε και η Τράπεζα Κύπρου, το 2013, ακυρώνοντας άλλους οκτώ περίπου λογαριασμούς του Μάναφορτ.

Επίσης, όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, το 2014, ποσό, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, κατατέθηκε σε λογαριασμό εταιρείας του Μάναφορτ στην Τράπεζα Κύπρου.

Εντός μερικών ωρών, τα χρήματα μετακινήθηκαν εκ νέου σε λογαριασμό στο εξωτερικό.

Η ύποπτη διαδρομή ενεργοποίησε το πρωτόκολλο της Τράπεζας Κύπρου, η οποία διέκοψε εντελώς τις σχέσεις της με τον συγκεκριμένο πελάτη.

Μάλιστα, την ίδια περίοδο, η Τράπεζα Κύπρου παρέδωσε στις ανακριτικές Αρχές σχετική έκθεση με όλα τα στοιχεία για τις ύποπτες συναλλαγές του Πολ Μάναφορτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα