Το σχέδιο προστασίας 1ης κατοικίας στον προϋπολογισμό ΚΟΑΓ

Την υλοποίηση του Σχεδίου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, έχει αναλάβει μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο ΚΟΑΓ του οποίου ο προϋπολογισμός συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής.

Όπως εξήγησε ενώπιον της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Χαράλαμπος Πετρίδης το σχέδιο προβλέπει επιδότηση του 60% της δόσης, στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης κριθεί από τον Επίτροπο Αφερεγγυότητας, ότι αδυνατεί

να ανταποκριθεί στις δόσεις του.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη η επιδότηση θα είναι για τρία χρόνια και η δόση θα κατατίθεται απευθείας στις τράπεζες ενώ το μέγιστο ποσό επιδότησης για κάθε μη βιώσιμο δανειολήπτη θα ανέρχεται στα 10 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή, το Σχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή καθώς έχει αποσταλεί από τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων προς έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως με βάση την προκαταρκτική ενημέρωση που έγινε κατά τη συνεδρία το Σχέδιο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας κινείται προς εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, ενώ πρόθεση της Βουλής ήταν να προστατευτούν οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, εντούτοις, με βάση πάντα την προκαταρκτική ενημέρωση που διεξήχθη, το Σχέδιο στη βάση κάποιων κριτηρίων διευρύνει τη βάση της βιωσιμότητας των δανειοληπτών.

«Κάποιοι οι οποίοι θα κρίνονταν ως βιώσιμοι, τώρα κρίνονται ως μη βιώσιμοι και έρχεται ο ΚΟΑΓ και επιδοτεί τη δόση τους προς τις τράπεζες. Ουσιαστικά δηλαδή ενισχύονται και ενθαρρύνονται να κάμουν κάποιους βιώσιμους δανειολήπτες μη βιώσιμους για να πάρουν την επιχορήγηση του ΚΟΑΓ» είπε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το ποσό που θα δικαιούται ο μη βιώσιμος δανειολήπτης δεν θα ξεπερνά τα 10 χιλιάδες ευρώ κάτι που όπως υπέδειξε, συνιστά μια θεραπεία προσωρινή, χωρίς να λύνει το πρόβλημα των μη βιώσιμων δανειοληπτών και χωρίς να σώζει τις προς εκποίηση περιουσίες.

«Απλά βρέθηκε ακόμα ένας τρόπος, €2.000.000 να κατευθυνθούν στις τράπεζες» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι με βάση το Σχέδιο στην καλύτερη περίπτωση θα σωθούν για ένα διάστημα αυτοί οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες και στο τέλος του Σχεδίου κατά πάσα πιθανότητα οι εν λόγω δανειολήπτες θα είναι στην ίδια κατάσταση και επανέλαβε τη θέση του Κινήματος Οικολόγων ότι η μόνη λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η σύσταση δημοσίου φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης για το 2016 προνοεί έσοδα €7.836.700 και έξοδα €5.036.324 με προϋπολογιζόμενο υπόλοιπο που κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015 ανέρχεται σε €14.030.718.

Οι δαπάνες του Οργανισμού για το 2016 αφορούν κυρίως τη χρηματοδότηση κατασκευαστικών έργων, την αγορά γης, την αγορά κτιρίων με τη μέθοδο της ολικής ανάθεσης, την εξυπηρέτηση κυβερνητικών δανείων και δαπάνες για την υλοποίηση του Κυβερνητικού Σχεδίου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας ύψους €2.000.000.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα