Το Σχέδιο Ανάν στο επίκεντρο δηλώσεων του Ακιντζί

Το κόστος της μη λύσης είναι πιο υψηλό, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στο ότι σημειώνονται κάποιες αντιπαραθέσεις κάποτε στο θέμα του κόστους της λύσης.

Ο Τ/κ ηγέτης βρέθηκε στο ίδρυμα Friedrich Ebert στο Βερολίνο, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην παρουσία τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων ΜΚΟ. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί κατά την ομιλία του χθες βράδυ αναφέρθηκε αρκετές φορές στο 2004 και μίλησε για διαφορές από το τότε με την υφιστάμενη

προσπάθεια, λέγοντας ότι μαζί με τον Ε/κ ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, προσπαθούν τώρα οι ίδιοι για μια συμφωνία λύσης που θα την φέρουν ενώπιον του λαού για να την εγκρίνει.

Ο διαχωρισμός στην Κύπρο όσο περνά ο καιρός ριζώνει και αυτή τη φορά εάν δεν λυθεί μπορεί και να μην λυθεί καθόλου, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, που χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα το διαχωρισμό στο μυαλό των ανθρώπων. Εάν αρθεί αυτό το εμπόδιο, θα είναι πιο εύκολο να αρθούν τα φυσικά εμπόδια, σημείωσε.

"Το Σχέδιο Ανάν δεν ήταν δοιυλειά των Κυπρίων"

Το σχέδιο λύσης που προσκομίστηκε το 2004 στο δημοψήφισμα, είπε, δεν ήταν μια εργασία που ολοκλήρωσαν οι Κύπριοι, αλλά ένα σχέδιο στοιχεία του οποίου συμπλήρωσαν τα ΗΕ όπου δεν υπήρχαν συμφωνημένα σημεία λόγω της μη προσέγγισης των ηγετών της εποχής που δεν υποχωρούσαν από τη στάση τους. Επανέλαβε τη θέση ότι παρά το ότι οι Ε/κ απέρριψαν εκείνο στο σχέδιο έγιναν μέλη της ΕΕ και αυτό βοήθησε στο να μονιμοποιηθεί η μη λύση στο νησί.

Αυτή η διαδικασία, πρόσθεσε, είναι μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί από τον ίδιο και τον Ε/κ ηγέτη και ένα από τα νέα στοιχεία είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για τη λύση.Σε περίπτωση λύσης, συνέχισε, μια αγορά 75 εκ θα ανοίξει για τους Ε/κ επιχειρηματίες και επανέλαβε τη θέση του ότι ο πιο φτηνός τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας. Ως νέο στοιχείο της σημερινής εποχής ανέφερε και τη μεταφορά νερού από την Τουρκία μέσω αγωγών και την ευκαιρία δημιουργίας ενός ηλεκτρικού δικτύου στο νησί. “Αντί να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως εχθρούς πρέπει να μας βλέπουμε σαν μια κοινή ομάδα”. Το φυσικό αέριο πρέπει να χρησιμοποιηθεί με “νούσιμο τρόπο”, αλλιώς μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε εντάσεις, πρόσθεσε.

Οι δυσκολίες στα σημεία και οι εγγυήσεις

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στα μέτρα επαναπροσέγγισης με ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση του δικτύου ηλεκτρισμού, λέγοντας πως έγινε περιοδικά αλλά ως τ/κ πλευρά θέλουν αυτή η σύνδεση να είναι μόνιμη και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η επιπλέον δοκιμή που ζήτησαν οι Ε/κ να γίνει αυτό κρατά τόσο χρόνο. Μίλησε και για δυσκολίες στο θέμα της ενοποίησης των δικτύων τηλεφωνίας, λέγοντας πως το εμπόδιο στη συνεργασία προέρχεται από τη “νότια” Κύπρο. Πιστεύει, είπε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειλικρινής και “θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για την άρση αυτών των εμποδίων".


Μετά τα επεισόδια εναντίον Τ/κ στο “νότο”, συνέχισε, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν και ίδρυσαν μια Τεχνική Επιτροπή για θέματα παιδείας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στους μαθητές στο “νότο” δεν έχει δοθεί η ιστορική παιδεία που θα έπρεπε.


Για το σύστημα εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν το επιθυμεί και πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα όπου η μια κοινότητα θα νιώθει ασφάλεια χωρίς να αισθάνεται απειλή από την άλλη κοινότητα. Μπορεί να καταστεί πιθανό ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, ανέφερε μιλώντας για επίτευξη πλειοψηφίας των Τ/κ στη δική τους περιοχή.

“Εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια διζωνική, δικοινοτική λύση, αυτό είναι πιθανό”.Το Κυπριακό, συνέχισε, ενδιαφέρει περισσότερο τους Κύπριους και από την Τουρκία βλέπουν μόνο στήριξη, ανέφερε, λέγοντας ότι όσο η Τουρκία πλησιάζει την ΕΕ αυτό επηρεάζει θετικά το Κυπριακό και όσο απομακρύνεται τόσο αυξάνονται τα αρνητικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα