Το πραξικόπημα στην Κύπρο στα απόρρητα mails του Ερντογάν

ΑΝΑΦΟΡΕΣ στην Κύπρο και στο πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική εισβολή, γίνονται στα απόρρητα e-mails του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) άφησε να διαρρεύσουν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Wikileaks.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα από το [email protected] στο AKP, ημερομηνίας 26 Ιουλίου

του 2014, γίνεται αναφορά σε τουρκική κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ενημέρωση για τα σαράντα χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο.

78 mails με αναφορές στην Κύπρο
Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, σε 78 περιπτώσεις γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην Κύπρο και σε Ελλαδίτες πολιτικούς. Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου του 2013, στο οποίο γίνεται αναφορά στο βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Ευάγγελου Αβέρωφ υπό τον τίτλο «Χαμένες ευκαιρίες», που αναφέρεται στο Κυπριακό.

Μάλιστα, βάσει των όσων αποκαλύπτουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα που φέρνει στο φως η WikiLeaks, φαίνεται πως η ενημέρωση που λαμβάνει το AKP αφορά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας σε συνάρτηση με την Κύπρο.

Ενδεικτικό είναι e-mail ημερομηνίας 17.10.2015 με θέμα: «Η Μέρκελ στην Άγκυρα - Σύνορα που σκοτώνουν - Μια ασφαλής τρίτη χώρα», όπου αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Διαρροές στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να δοθούν επιπλέον δισεκατομμύρια στην Τουρκία, απλοποίηση έκδοσης θεωρήσεων (μια κόκκινη γραμμή για την Άγκυρα και διαφορετική από την ελευθεροποίηση της βίζας, που οι βαλκανικές χώρες και η Μολδαβία ενεργοποίησαν ), ή ότι εκείνα τα έξι κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να ανοίξουν (ή όχι, εξαρτάται από τη στάση της Κύπρου) δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία δεν είναι πιο κοντά σε κοινή στρατηγική για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα μήνα, ή τρία χρόνια».

Στα google groups εντοπίζουμε και αναφορές για το φυσικό αέριο, καθώς και για τις προθέσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν: «Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία που δίδει ο Λευκός Οίκος στις εναλλακτικές διαδρομές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, από την πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια χαλάρωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία», αναφέρεται στις 3.6.2014.

Δεν σχετίζεται
Οι διαχειριστές της Wikileaks υποστηρίζουν πως απέκτησαν πρόσβαση στα e-mails του AKP μία εβδομάδα πριν από την απόπειρα στρατιωτικών να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία. Τονίζουν, μάλιστα, ότι έχουν επαληθεύσει το υλικό και την πηγή, η οποία δεν συνδέεται, όπως αναφέρουν, με κανέναν τρόπο με τα στοιχεία πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος ή οποιοδήποτε αντίπαλο κόμμα ή χώρα.

Οι τουρκικές Αρχές απέκλεισαν χθες την πρόσβαση στον ιστότοπο WikiLeaks στην Τουρκία έπειτα από τη δημοσίευση των 300.000 e-mails αξιωματούχων του κυβερνώντος ΑΚΡ. Ο ιστότοπος WikiLeaks διευκρίνισε ότι αυτά τα mails προέρχονται από την ιστοσελίδα του AKP και αφορούν κυρίως διεθνείς υποθέσεις και όχι «πιο ευαίσθητα θέματα εσωτερικής πολιτικής». Η οργάνωση προσθέτει ότι η αλληλογραφία αυτή αφορά τη χρονική περίοδο από το 2010 έως τις 6 Ιουλίου, πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Πηγή: Sigmalive

Keywords
Τυχαία Θέματα