Το Πανεπιστήμιο Frederick συγχαίρει τον Καθηγητή Γιάννη Τουμαζή

Πρύτανης Γ. Δημοσθένους: «Ο διορισμός του αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο και το Πανεπιστήμιό μας»

Το Πανεπιστήμιο Frederick συγχαίρει τον Καθηγητή Γιάννη Τουμαζή για τον διορισμό του στη θέση του πρώτου Υφυπουργού Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Καθηγητής Τουμαζής είναι μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick όπου διδάσκει Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης και συντονίζει το πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου.

«Συγχαίρω θερμά τον εκλεκτό συνάδελφο και εγκάρδιο

φίλο Γιάννη Τουμαζή για τον διορισμό του σε μια θέση απόλυτα αρμόζουσα της πορείας και του αντικειμένου του», αναφέρει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους. «Ο διορισμός του αποτελεί ξεχωριστή τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για το Πανεπιστήμιό μας, αφού αποτελεί εξέχον μέλος της ακαδημαϊκής μας κοινότητας με σημαντικό έργο και προσφορά. Γνωρίζω προσωπικά από τη θητεία μου ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού πόσο σημαντικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει ως ο πρώτος Υφυπουργός Πολιτισμού και πόση δουλειά χρειάζεται να γίνει πρώτιστα για τους ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό. Γνωρίζω επίσης ότι ο Καθηγητής Τουμαζής είναι βαθύς γνώστης του κυπριακού πολιτισμού, με έγνοια και φροντίδα για την πολιτιστική κληρονομιά και με προσήλωση στην ανάπτυξη της σύγχρονης δημιουργίας. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος για την επιτυχία του στη χάραξη της -απαραίτητης και αναγκαίας- πολιτιστικής πολιτικής από τη νέα του θέση.»

Γεννημένος στην Αμμόχωστο, ο Καθηγητής Γιάννης Τουμαζής σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας, Σκηνογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και Αισθητική και Θεωρία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Amiens στη Γαλλία όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Ως Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας (NiMac) από το 1994, κατάφερε να το αναδείξει ως ένα σημαντικό κέντρο σύγχρονης τέχνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ και αντιπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό. Το 2011, η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων για τη συμβολή του στον Πολιτισμό. Το 2020 εξελέγη ομόφωνα Αντεπιστέλλον Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα