Το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Κύπρου

Ο υγρός τάφος της Μεσογείου, όπως έχει χαρακτηριστεί μετά τα ναυάγια που στοίχησαν τη ζωή σε εκατοντάδες ψυχές, φέρνει άμεσα μέτρα..

Η Κύπρος διαθέτει όλα τα μέσα, και είναι σε θέση, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να διασώσει και να φιλοξενήσει αριθμό μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, που ενδέχεται να κινδυνέψουν. Αυτό διαβεβαίωσε στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο διευθυντής του Τμήματος Μετανάστευσης.

Επικοινωνία Ρέντσι - Αναστασιάδη
Στο μεταξύ, ενόψει της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης για το μεταναστευτικό

την ερχόμενη Πέμπτη, τηλεφωνική Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι είχε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου: «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ιταλός Πρωθυπουργός συμφώνησαν στην ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων, τονίζοντας ότι η σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη προς συζήτηση του θέματος αποτελεί ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. για Μεταναστευτικό
Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, θα εξετασθούν προτάσεις για άμεση δράση σε τέσσερα μέτωπα:
- Τον αγώνα κατά των δουλεμπόρων.
- Την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων διάσωσης.
- Την παροχή βοήθειας στα κράτη-μέλη που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
- Τη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης ή διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα