Το Κουρμπάν Μπαϊράμ που ακύρωσε τον Εσπερινό στον Αγ. Μάμα

Έντονη ήταν η αντίδραση της ε/κ πλευράς αναφορικά με την απαγόρευση από τον Αττίλα για τέλεση του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας στον κατεχόμενο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου. Ως δικαιολογία για άρνηση της τέλεσης προβλήθηκε η ημερολογιακή σύμπτωση της έναρξης της θρησκευτικής εορτής των μουσουλμάνων Κουρμπάν Μπαϊράμ. Τι είναι όμως ακριβώς το Κουρμπάν Μπαϊράμ;

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ (η Γιορτή της Θυσίας) είναι η μία από τις δύο μεγάλες γιορτές του ισλαμικού κόσμου. Συμβολίζει την προθυμία του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ.

Όπως και το Ιντ αλ-φιτρ, το Κουρμπάν Μπαϊράμ αρχίζει επίσης μια σύντομη προσευχή που ακολουθείται από ένα κήρυγμα. Διαρκεί 3 ημέρες και αρχίζει τη 10η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Συμβαίνει να είναι περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του μήνα με το Ραμαζάνι.

Η θυσία είναι μια υποχρέωση που οφείλουν να εκπληρώσουν οι ευκατάστατοι αλλά δεν είναι ρητός κανόνας (farz). Το Κοράνι λέει: «Προσευχήσου και θυσίασε για τον Θεό σου».Τα ζώα για θυσία είναι το πρόβατο, το κατσίκι, το μοσχάρι, η αγελάδα και η καμήλα. Δεν θυσιάζονται ζώα όπως κότα, χήνα και γαλοπούλα.

Το Κουμπράν έχει ορισμένους κανόνες και θεμελιώδεις αρχές όπως επίσης και παραδόσεις. Το άτομο που κάνει τη θυσία οφείλει να είναι εκεί ο ίδιος, εκτός αν αφήσει κάποιον να τον εκπροσωπήσει αλλά μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Αλλά το σημαντικότερο είναι η μοιρασιά. Το ζώο της θυσίας χωρίζεται στα τρία. Το ένα προορίζεται για τους φτωχούς, το άλλο για τους συγγενείς και φίλους που δεν θυσίασαν ζώο. Το τρίτο μένει οπωσδήποτε στο σπίτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα