Το Κείμενο των Συμπερασμάτων της ΕΕ για την Κύπρο

Στο Κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017. Στο Κείμενο αυτό υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία αξίζουν της προσοχής μας:

(1) Είναι ένα κείμενο συμβιβασμού, το οποίο δεν κάνει άμεσα αποδεκτή την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή

της ΕΕ στη Διάσκεψη, αλλά περιορίζεται στην έκφραση ετοιμότητας για συμμετοχή. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία επιμένουν σε συμβολική συμμετοχή της ΕΕ στη Διάσκεψη, με ρόλο παρατηρητή. Κάποια κράτη μέλη της ΕΕ (με πρωταγωνιστή ένα κράτος μέλος, το γνωστό) επέμενε/αν να διαμορφωθεί ένα κείμενο που "δε θα ενοχλούσε την άλλη πλευρά".

(2) Το κείμενο κάνει μια αχρείαστη "οικονομία". Η αρχική αναφορά στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή η σαφής αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλάζει και μετατρέπεται σε αναφορά σε "Κύπρο". "Η Κύπρος", λέει το κείμενο "είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης και μετά τη λύση".

Υπάρχει κάτι μεμπτό σ' αυτό;

Κάποια ζητήματα πρέπει να σημειωθούν και ο καθένας ας κρίνει:

(1) Σε μια τόσο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θα έπρεπε να είχε γίνει αναφορά και στο Πρωτόκολλο 10 της Πράξης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο αυτό, η Κυπριακής Δημοκρατία εντάσσεται με ολόκληρη την επικράτειά της στην ΕΕ, ενώ η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου αναστέλλεται στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα οποία η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Σε περίπτωση λύσης, αναφέρει το Πρωτόκολλο αυτό, η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου θα επεκταθεί προκειμένου να καλύψει όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(2) Η αναφορά σε "Κύπρο" αντί σε Κυπριακή Δημοκρατία δεν γίνεται για πρώτη φορά σε Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Λογικά, στο πλαίσιο της ΕΕ η αναφορά σε "Κύπρο" ή σε "Κυπριακή Δημοκρατία" είναι ταυτόσημη. Όμως, στο συγκεκριμένο κείμενο Συμπερασμάτων, η επιλογή της λέξης "Κύπρος" δεν έγινε τυχαία. Υπήρξε επιμονή συγκεκριμένου κράτους-μέλους της Ένωσης. Η "λογική" ήταν η εξής (καθώς την εξήγησαν πρόσφατα και τα Ηνωμένα Έθνη): Δεν είναι βέβαιο ποιο θα είναι το Συμβαλλόμενο Μέρος στην υπογραφή των περί Κύπρου συμφωνιών για το Κυπριακό, η Κυπριακή Δημοκρατία ή η Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος;

(3) Ενώ λοιπόν επί της ουσίας δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα στην αναφορά σε Κύπρο αντί σε Κυπριακή Δημοκρατία, εντούτοις υπάρχει σε εξέλιξη ένα διπλωματικό παιγνίδι.

(4) Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η παράγραφος για την Κύπρο (την οποία μπορείτε να διαβάσετε στο τέλος) εξυπηρετεί τόσο την ουσία της διαδικασίας προς τη Διάσκεψη της Γενεύης όσο και κάποιες σκοπιμότητες.

(5) Η Κυβέρνηση της Κύπρου γνωρίζει πολύ καλά το παρασκήνιο αυτό.

Το κείμενο στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

"Cyprus

Following a presentation by the President of the Republic of Cyprus on the negotiations on a Cyprus settlement, the European Council reiterated its support to the ongoing process for the reunification of Cyprus. The EU, taking into account that Cyprus is and will remain a member of our Union after the Settlement, stands ready to participate at the Geneva Conference on Cyprus on 12 January 2017."

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα