Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας

Ισραηλινές δυνάμεις και μαχητές της Χεζμπολάχ αντάλλαξαν σήμερα πυρά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου σε μια δεύτερη ημέρα εχθροπραξιών μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανέφερε σε δήλωσή της ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε, αλλά δεν διευκρίνισε πότε. Τρεις άνθρωποι στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς την Παρασκευή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ

είπε ότι δύο από τους νεκρούς ήταν μαχητές της.

Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε ο στρατός, μετά την εκτόξευση ρουκετών σε ορισμένα φυλάκια της κοντά στα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς τουλάχιστον πέντε ισραηλινές θέσεις σήμερα το απόγευμα.

מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו לפני זמן קצר מספר תשתיות טרור ששימשו את ארגון הטרור חיזבאללה בשטח לבנון.

בנוסף, זוהו מספר שיגורים לעבר מרחב הגבול, צה"ל תוקף בירי ארטילרי את מקורות הירי. pic.twitter.com/XxzPddeyfz

— דובר צה״ל דניאל הגרי - Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) December 2, 2023

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα "σκοτώνοντας και τραυματίζοντας" άγνωστο αριθμό--Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν έναν προβεβλημένο Παλαιστίνιο ακαδημαϊκό και την οικογένειά του

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοθέτησε μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών που ήταν ανεπτυγμένη στα βορειοδυτική της πόλης της Γάζας στην περιοχή Αλ Ταουάν "με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες".

Από την πλευρά του το παλαιστινιακό υπουργείο ανώτερης εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην αλ Φαλούτζα της Γάζας σκοτώθηκε ο επιφανής Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός Σουφιάν Ταγέχ και η οικογένειά του.

Η Κάμαλα Χάρις περιέγραψε τους στόχους της Ουάσινγκτον για την κατάσταση στη Γάζα μετά τη λήξη του πολέμου

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις παρουσίασε σήμερα τους γενικούς στόχους της χώρας της για το πότε θα λήξει η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα πρέπει τελικά να επανενωθεί κάτω από μια κυβερνητική οντότητα.

Η Χάρις, που μετείχε στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στον οποίο είπε ότι «σε καμία περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν την αναγκαστική μετεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη, την πολιορκία της Γάζας ή την επαναχάραξη των συνόρων της Γάζας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Είπε επίσης ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος, οι προσπάθειες για ανοικοδόμηση θα πρέπει να συνεχιστούν «στο πλαίσιο ενός σαφούς πολιτικού ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό προς ένα δικό του κράτος υπό την ηγεσία μιας νέας Παλαιστινιακής Αρχής και να έχει σημαντική υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και τις χώρες της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η αντιπρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η Χαμάς δεν μπορεί να ελέγξει τη Γάζα, κάτι που είναι μη βιώσιμο για την ασφάλεια του Ισραήλ, την ευημερία του παλαιστινιακού λαού και την περιφερειακή ασφάλεια», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ:Θα διευκολύνει την ανθρωπιστική υποστήριξη-50 φορτηγά εισήλθαν στη Γάζα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα